Μύθος 1: Όλοι παίρνουν κιλά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Αλήθεια: Είναι σύνηθες τις ημέρες των Χριστουγέννων η αύξηση της ποσότητας του φαγητού. Το κλειδί για να βεβαιωθείτε ότι τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρξει αύξηση του βάρους σας είναι να τρώτε με μέτρο. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Το δεν θα φάω καθόλου γλυκά ή θα τρώω κάθε μέρα επειδή είναι γιορτές είναι δυο συνθήκες που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Extra tip! Ξεκινήστε το γεύμα σας με μπόλικη σαλάτα και ύστερα συνεχίστε στο «πρωταγωνιστή» του τραπεζιού σας.

Μύθος 2: Ο καλύτερος τρόπος για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές είναι να κάνετε «αποτοξίνωση» πριν και μετά τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια.

Αλήθεια: Αν μείνετε νηστικοί πριν ή μετά το χριστουγιεννιάτικο τραπέζι, με σκοπό να φάτε παραπάνω, δεν θα μειώσετε τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες. Αντιθέτως λόγω της πείνας που θα αισθάνεστε, θα χάσετε τον έλεγχο και την αυτοσυγκράτηση. Συνεπώς θα φάτε πολύ περισσότερο αλλά και Θα επιλέξετε φαγητά πλούσια σε λιπαρά ή ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης των επιπέδων σακχάρων του αίματος.  Επιπλέον, η τακτική αυτή, της νηστείας/αποτοξίνωσης, μπορεί να φανεί επικίνδυνη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως π.χ άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή/και παθήσεις του εντέρου.

Μύθος 3: Κάθε πιάτο στο χριστουγιεννιάτικο τραπέζι είναι ανθυγιεινό.

Αλήθεια: Αυτό θα εξαρτηθεί από τις δικές σας επιλογές. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να χωρίσετε το πιάτο σας ώστε το μισό πιάτο να περιέχει λαχανικά. Το υπόλοιπο ¼ του πιάτου προσπάθηστε να αποτελείται από πηγές πρωτεϊνης (πχ γαλοπούλα, τυρί, κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας). Στο ¼ που υπολείπει επιλέξτε υδατάνθρακες όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι (ιδανικά όχι λευκούς) πλούσιους σε φυτικές ίνες. Extra tip! Φτιάξτε από την αρχή το πιάτο σου ώστε να μπορέσετε να μειώσετε τυχόν τσιμπολογήματα, ελέγχοντας έτσι την ποσότητα του φαγητού.

Μύθος 4: Επιλέγω τζιν τόνικ που είναι χαμηλό σε θερμίδες.

Αλήθεια:  Ο βαθμός του οινοπνεύματος καθορίζει τις θερμίδες στο αλκοολούχο ποτό και όχι από το χρώμα του. Επιπλέον θερμίδες προστίθονται εάν αναμιχθεί και με τυχόν φρουτοποτά ή αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Προτιμήστε λοιπόν αλκοολούχα ποτά όπως το κρασί κόκκινο ή λευκό που θα σας προσφέρoυν τουλάχιστον αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή. (Δείτε αναλυτικά: https://eatsmart.gr/blog/alkool-mythoi-kai-alitheies/)

Μύθος 5: Υπάρχουν τροφές που θεραπεύουν το hangover.

Αλήθεια: Το hangover είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης, μειωμένων ηλεκτρολυτών, χαμηλών επιπέδων σακχάρων στο αίμα καθώς και τραυματισμού του στομάχου που προκαλείται από την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Ως «θεραπεία» προσπαθήστε να προσφέρετε στον οργανισμό σας την ενυδάτωση που του λείπει και προτιμήστε εκείνη τη μέρα να έχετε εύπεπτα φαγητά σε μικρή ποσότητα.

Μύθος 6: Οι εντατικές προπονήσεις καίνε όλες τις θερμίδες των Χριστουγέννων.

Αλήθεια: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα οδηγεί στην αμέση αποθήκευση λίπους. Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε στο χριστουγενιάτικο τραπέζι και να τηρήσετε να γεύματά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να φάτε τα αγαπημένα σας φαγητά δεν θα έπρεπε να είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να μετανιώσετε και να τιμωρείσετε τον εαυτό σας μετά. Η γυμναστική πρέπει να είναι επιλογή σας και να προσφέρει ευχαρίστηση.

Μύθος 7: Φέτος θα αποφύγω τη ζάχαρη θα τρώω μέλι.

Αλήθεια: Το μέλι σε αντίθεση με άλλα σάκχαρα περιέχει ίχνη αντιοξειδωτικών και μετάλλων. Παρόλ’ αυτά δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ τους σε σχέση με τη θερμιδική τους αξία. Συνεπώς τις ημέρες αυτές των Χριστουγέννων επιλέξτε μελομακάρονα αντί για κουραμπιέδες, που θα σας προσφέρουν εκτός από γεύση και θρεπτικά συστατικά από το μέλι αλλά και από τα καρύδια και το ελαιόλαδο.