Αρχικά, η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά για το ανθρώπινο οργανισμό.  Ειδικότερα, αποτελεί κύριο δομικό συστατικό για τα οστά, το μυϊκό σύστημα, τους τένοντες αλλά και το δέρμα. Ακόμα, απαρτίζει σημαντικό ρόλο και για άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, η μεταφορά σήματος μέσω των ορμονών, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και ρυθμιστικές λειτουργίες (ινσουλίνη, σεροτονίνη κ.α). Επίσης, η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης για υγιή ενήλικο πληθυσμό κυμαίνεται από 10% έως 35% των ημερήσιων θερμίδων τους. Πιο συγκεκριμένα, 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΚΑ VS ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Τόσο η πρωτεΐνη αρακά, όσο και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελούν επιλογές για την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης με στόχο την υποστήριξη διαφόρων στόχων υγείας και φυσικής κατάστασης. Όμως, ποια από τις δυο να επιλέξει κάποιος;

Βασικές διαφορές

Πρωτεΐνη αρακά Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Τύπος Φυτικής προέλευσης Ζωικής προέλευσης
Πηγή Αρακάς Γάλα
Επεξεργασία Μηχανικός διαχωρισμός Χημικός διαχωρισμός
Αμινοξέα Χαμηλή περιεκτικότητα σε μεθειονίνη και λευκίνη Συμπεριλαμβάνει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα
Πληρότητα ως πηγή πρωτεΐνης

 

Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όχι όμως σε επαρκείς ποσότητες. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
Δυνατότητα μυϊκής δόμησης

 

 

Μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των μυών. Ταχεία απορρόφηση, υψηλή περιεκτικότητά σε μεθειονίνη και λευκίνη.
Χορτοφαγία Κατάλληλη για άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά Μη κατάλληλη για άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά
Πεπτικότητα

 

 

Πιο εύπεπτη με λιγότερες πιθανότητες πρόκλησης δυσφορίας στο γαστρεντερικό σύστημα Πιθανά φουσκώματα ή αέρια ειδικά σε άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξία
Περιεκτικότητα σε λακτόζη

 

 

Δεν περιέχει λακτόζη.

Εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά.

Περιέχει λακτόζη.

Η whey isolate protein περιέχει ελάχιστη έως σχεδόν καθόλου λακτόζη και είναι μια καλή εναλλακτική για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Συμπληρωματικά, ο ανθρώπινος οργανισμός απαιτεί την ύπαρξη των 20 διαφορετικών αμινοξέων για το μεταβολισμό, τη σύνθεση πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών λειτουργιών όπως προαναφέρθηκε. Ειδικότερα, εννέα από αυτά τα 20 αμινοξέα ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα. Τα απαραίτητα αμινοξέα βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα, καθώς, ο οργανισμός δεν τα παράγει μόνος του. Πιο συγκεκριμένα, η μεθειονίνη που βρίσκεται σε χαμηλότερη περιεκτικότητα στη πρωτεΐνη αρακά σε σύγκριση με τη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, αποτελεί ένα απαραίτητο αμινοξύ, με σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και τη σύνθεση πρωτεϊνών.

Ακόμα, αν και η πρωτεΐνη αρακά δεν αποτελεί τόσο πλούσια σε μεθειονίνη όσο ο ορός γάλακτος, μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και την αναδόμηση των μυών. Επίσης, διαθέτει μικρή ποσότητα από ένα ακόμα απαραίτητο  αμινοξύ τη λευκίνη, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αμινοξέα για τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών.

Ωστόσο, η χαμηλή περιεκτικότητα των αμινοξέων αυτών μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί συνδυάζοντας την πρωτεΐνη αρακά με άλλες συμπληρωματικές πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης ή τρόφιμα πλούσια σε μεθειονίνη.

Τέλος, αν θες να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη πρωτεΐνη και τους  μύθους γύρω από αυτή πάτησε εδώ

Συντακτική ομάδα:

Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
MSc candidate Κλινική Διατροφή – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 —

Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών