Δίαιτα, αδυνάτισμα και θερμίδες. Τρεις λέξεις που ισοδυναμούν πλέον με στέρηση και καταπίεση. Δεν χρειάζεται όμως να σας αγχώνουν πλέον αφού όλα δείχνουν πως ο μόνος τρόπος να αδυνατίσετε και να κρατήσετε το βάρος σας χαμηλά είναι ένας: να κάνετε σωστούς συνδυασμούς τροφών.

Θερμίδες: μία λέξη που προκαλεί στρες σε πολλούς ανθρώπους. Σε απλή μετάφραση είναι η ενέργεια που προσδίδει μία τροφή στον οργανισμό όταν καταναλωθεί και διασπαστεί πλήρως. Οι περισσότεροι ειδικοί μιλούν για ενεργειακό ισοζύγιο: οι θερμίδες που καταναλώνονται (που τρώμε) να είναι ίδιες με αυτές που καίγονται (που καίει το σώμα). Τα προβλήματα σε αυτήν την μαθηματική εξίσωση είναι:

  • Δεν είναι εύκολο να μετρήσεις ακριβώς τις καύσεις που κάνει το σώμα.
  • Οι θερμίδες από μόνες τους δεν λένε όλη την αλήθεια.

Η ζάχαρη για παράδειγμα από μόνη της έχει σχετικά λίγες θερμίδες. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη προσδίδει περίπου 20 θερμίδες. Ο τρόπος που δρουν αυτές οι θερμίδες στο σώμα σε σχέση με τις αντίστοιχες που προέρχονται από 1 δαμάσκηνο για παράδειγμα διαφέρει. Όσο πιο γρήγορα αφομοιώνονται στο αίμα, τόσο πιο γρήγορα μετατρέπονται σε λίπος, ειδικά όταν δεν υπάρχει η αντίστοιχη κίνηση για να γίνουν καύσεις. Σήμερα έρευνες δείχνουν πως η ζάχαρη, ενώ έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γρ σε σχέση με τα λίπη και έλαια, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιδημιολογικές διαστάσεις που έχει λάβει το υπέρβαρο και η παχυσαρκία σε μικρούς και μεγάλους. Οι καινούριες συστάσεις επισημαίνουν να μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης σε μικρότερο από το 10% του συνόλου των υδατανθράκων που καταναλώνονται ημερησίως.

Να θυμάστε πως δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές αλλά απαγορευμένες ποσότητες και συνδυασμοί. Σταματήστε λοιπόν να ψάχνετε τους θερμιδομετρητές, να μετράτε θερμίδες και να ακολουθείτε στερητικές δίαιτες και απολαύστε τα πάντα, απλά μαθαίνοντας τους σωστούς συνδυαμούς. Έτσι θα αποφύγετε εκτός των άλλων και την υπερκατανάλωση των «απαγορευμένων» τροφών όταν χάνετε κιλά.