Πόσες φορές έχετε βρεθεί μπροστά από το ψυγείο αναζητώντας φαγητό μετά από μία πολύ κουραστική ή πιεστική ημέρα; Το άγχος και η πολύ έντονη καθημερινότητα συχνά οδηγούν στο αίσθημα της «πείνας». Ακόμα, συχνά λόγω άγχους, πολλοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλέγουν πολύ συχνά τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά ή αλάτι, καθώς εκείνα πιστεύουν ότι θα τους χαλαρώσουν.

Τόσο ψυχολογικοί όσο και βιολογικοί παράγοντες εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το φαγητό αποτελεί λύση σε περίοδο έντονου άγχους. Αρχικά, ψυχολογικά, η αναζήτηση φαγητού σε περίοδο στρες, συμβαίνει λόγω της σύνδεσης του φαγητού – χαλάρωσης – ανακούφισης. Ενώ, βιολογικά, το στρες σηματοδοτεί την αλλαγή στα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνη για τη ρύθμιση της όρεξης.

Όμως, πόσες φορές όμως έχετε αισθανθεί ενοχές μετά την (υπερ)κατανάλωση ενός τέτοιου γεύματος; Ποιες οι λύσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων;

Προσοχή στους πειρασμούς

Προσπαθήστε την αποφυγή παρουσίας τροφίμων στο σπίτι όπως γλυκά, σφολιατοειδή, πατατάκια κ.λπ. με στόχο τη μείωση της πιθανότητας κατανάλωσης τους σε κρίση άγχους. Επιπλέον, εφοδιάστε το ψυγείο σας με φρούτα, λαχανικά και άλλε υγιεινές επιλογές φαγητού.

Παρ’όλα αυτά, μην ξεχνάτε! Ότι αποτελεί υγιεινή επιλογή δεν αποτελεί και ελεύθερη!

Υγιεινά σνακ

Αν νιώθετε την επιθυμία να φάτε ανάμεσα στα γεύματα σας προσπαθήστε να επιλέξετε σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ φρούτα, λαχανικά) και πρωτεΐνη (γιαούρτι, τυρί, ξηρούς καρπούς κ.α) χορταίνουν περισσότερο και βοηθούν στην μείωση του αισθήματος της πείνας μεταξύ των γευμάτων μέσα στην ημέρα.

Συχνά και μικρά γεύματα

Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας. Αυτό βοηθάει στην αποφυγή του τσιμπολογήματος μέσα στην ημέρα. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην καλύτερη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις «λιγούρες» μέσα στη μέρα.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας

Η φυσική δραστηριότητα οδηγεί στην έκκριση ορμονών όπως της σεροτονίνης και των ενδορφινών — ορμόνες της ευτυχίας. Γι’αυτό το λόγο, εντάξτε το είδος φυσικής δραστηριότητας που σας ευχαριστεί με σκοπό την καλύτερη αποφόρτιση σας μετά από μία δύσκολη μέρα αλλά και την αίσθηση μεγαλύτερης ευφορίας.

Το άγχος αποτελεί ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Όμως, πολλοί παράγοντες όπως η έντονη καθημερινότητα αυξάνουν το επίπεδα του σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά τη ποιτητα ζωής του ατόμου. Τέλος, η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής προάγει τη βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και ψυχικής υγειας.

Συντακτική ομάδα:

Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
MSc candidate Κλινική Διατροφή – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών