Πολλά έχουν ακουστεί για το αλάτι και τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με αύξηση της συστολικής και διαστολικής πίεσης, καθώς και με απλά οιδήματα του οργανισμού. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε που κρύβεται, ποιες τροφές συμβάλουν άμεσα στην αύξηση πρόσληψης του, και αν υπάρχει υγιεινό αλάτι.

Το αλάτι έχει πολλές μορφές και χρησιμοποιείτε με πολλαπλούς τρόπους. Όταν μιλάμε για αλάτι αναφερόμαστε στο νάτριο (Να) που περιέχει.  Σε δυτικού τύπου κοινωνίες υπολογίζεται πως το 75% του νατρίου προσλαμβάνεται από επεξεργασμένα τρόφιμα ή από έτοιμο φαγητό.

Ακόμα και τα φρέσκα προϊόντα όμως περιέχουν ‘αλάτι’ και συμβάλουν στην πρόσληψη νατρίου από 10-12% της ημερήσιας πρόσληψης.

Μόλις 10-12% του συνολικού νατρίου που καταναλώνεται σε ημερήσια βάση προέρχεται από τη χρήση επιτραπέζιου άλατος.

Η πανελλαδική έρευνα GRECO έχει δείξει πως η πλειονότητα πρόσληψης νατρίου στην παιδική ηλικία προέρχεται από την πίτσα, το τυρί και τα δημητριακά!!

 

  • Το “αλάτι” δίνει αλμυρή γεύση στο φαγητό.

Αλήθεια & Μύθος

Το αλάτι προσδίδει αλμυρή γεύση όταν χρησιμοποιείτε ως χλωριούχο νάτριο (ΝaCl). Υπάρχει όμως και το κρυμμένο αλάτι δηλαδή το Νάτριο (Na). Διάφορα συστατικά που περιέχουν νάτριιο χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων σαν συντηρητικό. Χρησιμοποιείται όμως και στην καθημερινότητα της μαγειρικής, όπως για παράδειγμα κατά την ετοιμασία κέικ, αφού χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα. Οπότε ακόμα και τα γλυκά, περιέχουν ‘αλάτι’.

 

  • Το αλάτι παχαίνει

Μύθος & Αλήθεια

Το αλάτι αυξάνει το νερό του οργανισμού και όχι το σωματικό λίπος. Η προσωρινή αύξηση του σωματικού βάρους λοιπόν είναι εικονική και ισορροπεί όταν τα νεφρά καθαρίσουν τον οργανισμό από την πλειονότητα του άλατος.

Η αυξημένη πρόσληψη άλατος όμως, οδηγεί και σε αύξηση πρόσληψης  θερμίδων μέσω χυμών και αναψυκτικών, λόγω δίψας. Τα περισσότερα από αυτά που καταναλώνονται περιέχουν πολύ ζάχαρη. Με τον τρόπο αυτόν μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση άλατος μπορεί να οδηγήσει έμμεσα σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

  • Το ροζ αλάτι είναι “υγιεινό”

Μύθος

Το αλάτι των  Ιμαλαΐων, έχει διαφημιστεί και προωθηθεί τα τελευταία χρόνια ως υγιεινό αφού αποτελεί μη επεξεργασμένη μορφή από σπήλαια άλατος που δημιουργήθηκαν πριν 250 εκατομμύρια χρόνια. Χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει 84 διαφορετικά μικροστοιχεία. Φυσικά μέσα σε αυτά είναι κυρίως το Νάτριο, σε μεγάλη μάλιστα συγκέντρωση, ενώ η ποσότητα των άλλων μικροστοιχείων είναι ελάχιστη για να προσθέσουν κάποιο όφελος. Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του και φυσικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το συγκεκριμένο αλάτι δεν είναι εμπλουτισμένο με Ιώδιο.

 

Καταλήγουμε λοιπόν για άλλη μία φορά στη συμβουλή του μέτρου. Όταν η κατανάλωση είναι συνετή και κάτω από υγιής συνθήκες, το βασικό είναι η ισορροπημένη διατροφή, μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αφού η πρόσληψη καλίου, που βρίσκεται σε αφθονία σε αυτά, ισορροπεί αυτή του νατρίου.