Μήπως η διαλειμματική νηστεία αποτελεί το βασικό κλειδί στην απώλεια βάρους ή απλώς άλλη μια τάση της εποχής; Αδιαμφισβήτητα, όμως, η διαλειμματική νηστεία αποτελεί την πιο δημοφιλή και πολυσυζητημένη επιλογή διατροφικού μοτίβου στην απώλεια σωματικού βάρους. Η εύκολη προσαρμογή στη σημερινή καθημερινότητα αλλά και η «ελευθερία» στην επιλογή των γευμάτων την κατατάσσουν πρώτη στις προτιμήσεις.

Ο όρος “διαλειμματική νηστεία”

Στη διαλειμματική νηστεία ανήκουν τα διατροφικά σχήματα τα οποία μειώνουν την κατανάλωση τροφής σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς όμως τον σαφή καθορισμό του είδους ή και της ποσότητας της τροφής. Ανάλογα με το μοτίβο της διαλειμματικής νηστείας αλλάζουν και οι περίοδοι αποχής από την τροφή. Κύριοι τύποι της συγκεκριμένης δίαιτας αποτελούν οι εξής :

  • 16/8: Ίσως ο πιο διαδεδομένος τύπος διαλειμματικής νηστείας. Επιτρέπει την κατανάλωση γευμάτων μέσα σε 8 ώρες. Ενώ επιτρέπει τις υπόλοιπες 16 ώρες μόνο ροφήματα χωρίς θερμίδες όπως ο καφές, το τσάι και το νερό.
  • 14/10: Ο συγκεκριμένο τύπος, σε καθημερινή βάση, δεν επιτρέπει 14 ώρες τη λήψη τροφής ή ροφημάτων με θερμίδες. Ενώ τις υπόλοιπες 10 ώρες επιτρέπει την κατανάλωση τροφών σε 3 ή και περισσότερα γεύματα.
  • 5/2: Τύπος διαλειμματικής νηστείας που τις 5 ημέρες της εβδομάδας, επιτρέπει την κατανάλωση τροφής ενώ για 2 ημέρες μετά το άτομο ακολουθεί νηστεία.Διαλειμματική νηστεία

Πως λειτουργεί όμως η διαλειμματική νηστεία;

Η περίοδος της νηστείας αποτελεί τη βάση στον τρόπο λειτουργίας της διαλειμματικής νηστείας. Ο οργανισμός, κατά την φάση αυτή, εξαιτίας της έλλειψης πηγών ενέργειας (κυρίως υδατάνθρακες αλλά και λίπος), αναζητάει ενέργεια από τις αποθήκες του. Η νηστεία επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών, κυρίως της ινσουλίνης, ορμόνη με σπουδαία αναβολική δράση. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στη διακοπή της υπερινσουλιναιμίας καθώς και τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά και την έναρξη της διαδικασίας του καταβολισμού των ενεργειακών αποθεμάτων.

Θετικές επιδράσεις στην υγεία του ατόμου.

Η διαλειμματική νηστεία, σύμφωνα με πληθος μελετών, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός μεσογειακού προτύπου διατροφής πιθανών οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για αρκετούς δείκτες υγείας όπως:

  • Βελτίωση των επιπέδων των σακχάρων του αίματος
  • Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη, HDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια)
  • Βοήθεια στην απώλεια βάρους

Η διαλειμματική νηστεία σε ατομικό επίπεδο

Εξαιτίας ελλιπών επιστημονικών δεδομένων για μερικές ομάδες, η διαλειμματική νηστεία δεν αποτελεί ιδανικό διατροφικό μοτίβο. Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν:

  • Παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών
  • Έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν
  • Άτομα με ορμονικές διαταραχές
  • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προβλήματα διαχείρισης των επιπέδων γλυκόζης του αίματος
  • Άτομα με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή
  • Ομάδες ατόμων με τάση ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών

Τελικά, αποτελεί σωστή μέθοδο απώλειας βάρους η διαλειμματική νηστεία;

Συμπερασματικά, η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια μέθοδο αρκετά πρακτική σε κάποιες περιπτώσεις απώλειας βάρους, κυρίως λόγω των έντονων ρυθμών της σύγχρονης καθημερινότητας. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες λειτουργεί ευεργετικά και σε άλλους δείκτες υγείας, εκτός από την απώλεια βάρους. Όμως, σημαντικές προϋποθέσεις στην απώλεια κιλών αποτελούν τόσο η ποιότητα, όσο και η ποσότητα της τροφής μέσα σε μια μέρα και όχι μόνο το χρονικό περιθώριο της κατανάλωσής της.

Μην ξεχνάτε! Κύριος στόχος αποτελεί η απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών που κατά συνέπεια βοηθούν στην απόκτηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους και όχι η απώλεια αυτό καθαυτό.

Τέλος, στη διαλειμματική νηστεία, σπουδαίο ρόλο απαρτίζει η υιοθέτηση του μεσογειακού διατροφικού προτύπου. Συνεπώς, κύριος στόχος η πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, πρωτεΐνης καλής ποιότητας καθώς και καλών λιπαρών, δηλαδή συστατικών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Συντακτική ομάδα:

Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
—-
Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc candidate Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών