Η αγκινάρα, αποτελεί τη θεραπεία του ήπατος ή αν θέλετε σας καθαρίζει το συκώτι. Μαζί με το συκώτι ασκεί κάθαρση και στο υπόλοιπο λεμφικό σύστημα, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Με λίγα λόγια η αγκινάρα, που κάθε άνοιξη ανθίζει, έρχεται πάνω στην ώρα για να σας ετοιμάσει για την παραλία το καλοκαίρι.

Δεν χρειάζεστε χάπια αδυνατίσματος λοιπόν και μαγικά φίλτρα, όταν τρώτε αγκινάρες. Πόσο πιο προνοητική θα μπορούσε να γίνει η φύση;

Η χρήση της έχει ρίζες στην αρχαιότητα. Εκτός από τη χρήση της ως λαχανικό, χρησιμοποιόταν και στην ιατρική για τις «θεραπευτικές» της ιδιότητες.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις ιδιότητες της.

  • Έχει χαμηλή ενεργειακή αξία αλλά πλούσια θρεπτική, κάνοντας την ιδανική για «δίαιτα» και «αποτοξίνωση».
  • Περίπου 50 θερμίδες ανά 100 γρ και 5 γρ φυτικές ίνες.
  • Είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε άτομα με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με μεταβολικό σύνδρομο αλλά και πολλές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ή με τάση για αυτές, μπορούν να ευεργετηθούν από δαύτες.
  • Η αγκινάρα περιέχει ουσίες που όπως έχουν δείξει έρευνες, αναστέλλουν τη σύνθεση χοληστερίνης από τον οργανισμό. Επίσης λόγω των ινών που περιέχουν, δεσμεύουν και αποβάλουν μεγάλο τμήμα χολής, ώστε να βοηθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερίνης.
  • Το ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) της αγκινάρας, δηλαδή η συνολική της αντιοξειδωτική δύναμη είναι πολύ υψηλή, καταπολεμώντας έτσι τις ελεύθερες ρίζες. Με λίγα λόγια «αποτοξινώνει» τον οργανισμό.

Μην περιμένετε λοιπόν, απολαύστε τις αγκινάρες ωμές, ψητές ή/και μαγειρευτές. Μπορεί να προκαλούν ένα ελαφρύ φούσκωμα αλλά συνολικά σας βοηθούν να είστε πολύ πιο υγιής μέσα και έξω!