Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος απασχολεί καθημερινά πολλούς ανθρώπους. H έντονη καθημερινότητα, το στρες, ο ελλιπής ύπνος, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η συχνή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, κάνουν τον σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο ακόμη και στο πιο απλό κρυολόγημα. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό, πόσο μάλλον στις μέρες μας, να «κρατάμε» ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Διότι, αυτό αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού έναντι σε πιθανές μολύνσεις και λοιμώξεις.

Η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κρύβει το μυστικό για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεσογειακή διατροφή, αποτελεί ένα ισορροπημένο μοντέλο, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων, φρούτα και λαχανικά.  Τις ομάδες αυτές απαρτίζουν τροφές  πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.  Επομένως, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τους κύριους σύμμαχους σου για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδικότερα, για την θωράκιση του οργανισμού, σκέψου τα εξής:

V for Vitamins

Καιρός να εκμεταλλευτείς την αντιοξειδωτική δράση των βιταμινών έναντι των «εισβολέων». Οι βιταμίνες προστατεύουν τα κύτταρα, αποτρέποντας την οξείδωσή τους από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, προάγουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Η αντιοξειδωτική τους ικανότητα, συμβάλλει στο να αποκτήσεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη Α: τόσο αυτή όσο και η πρόδρομη μορφή της, το Β-καροτένιο, συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Λαχανικά όπως  το σπανάκι, η  γλυκοπατάτα, το καρότο, η κολοκύθα, τα αποξηραμένα βερίκοκα κ.α αποτελούν πηγές της.

Βιταμίνη C: ο κύριος σύμμαχός σου σε αυτή τη μάχη! Θα τη συναντήσεις σε φρούτα όπως τα εσπεροειδή (πορτοκάλι, μανταρίνια) αλλά και στο ακτινίδιο, τα berries και το ρόδι. Ακόμα υπάρχει και σε λαχανικά όπως οι πιπεριές, το μπρόκολο, το λάχανο, το λεμόνι και η ντομάτα.

Βιταμίνη Ε: λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της, σύμφωνα με έρευνες ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Πηγές της το ελαιόλαδο, οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο αλλά και  τα φρούτα όπως το ακτινίδιο και το μάνγκο.

Βιταμίνη D: δεν ενισχύει μόνο για την πρόληψη της ραχίτιδας και της οστεοπόρωσης αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε «συνεργασία» με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δρα ενάντια των πιθανών φλεγμονών που μπορεί να προκύψουν λόγω κάποιας μολύνσεις. Επιπλέον, λαμβάνει μέρος στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, υπεύθυνων για την αντιμετώπιση των μικροβίων- «εισβολέων». Κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι ο ήλιος και για αυτό την αποκαλούν και ως η «βιταμίνη του ήλιου». Παρόλα αυτά θα τη συναντήσεις και σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα μανιτάρια αλλά και σε κάποιες εμπλουτισμένες τροφές π.χ γάλα.

ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Πως θα το αποκτήσω ;

Ιχνοστοιχεία & ισχυρό ανοσοποιητικό

Εκτός από τις βιταμίνες, και τα ιχνοστοιχεία συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο χαλκός είναι κάποια από τα αυτά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει λόγω της συμμετοχής τους σε κεντρικές μεταβολικές διεργασίες αλλά και στη λειτουργία των κυττάρων του συστήματος αυτού.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να ληφθεί είτε από ζωικές πηγές όπως τα οστρακοειδή, τα θαλασσινά και το κόκκινο κρέας  είτε από  φυτικές πηγές όπως το φύτρο από το σιτάρι, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και το τόφου.

Το σελήνιο μπορεί να το συναντήσεις σε τρόφιμα όπως  τα ψάρια,  τα θαλασσινά, τα brazil nuts, τους ηλιόσπορους, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το cottage cheese, τα σιτηρά και τα μανιτάρια.

Ενώ ενδεικτικές πηγές  χαλκού είναι τα στρείδια, η σπιρουλίνα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η μαύρη σοκολάτα.

Βότανα & ισχυρό ανοσοποιητικό

Τα βότανα εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες αποτελούν ιδανική μέθοδο ενυδάτωσης ακόμα και σε εποχές όπου δεν πίνεις πολύ νερό. Μερικά βότανα που βοηθούν να αποκτήσεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι:

  • Το πράσινο τσάι λόγω της αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών του.
  • Το τσάι του βουνού λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης του που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις ιώσεις και κρυολογήματα.
  • Το φασκόμηλο ονομάζεται και ως «βότανο της μακροζωίας». Βοηθάει στη τόνωση του οργανισμού μέσω των αντιικών ιδιοτήτων του.
  • Η Εχινάκεια είναι ένα βότανο με ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση. Γεγονός που το καθιστά απαραίτητο για την διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού, αφού λειτουργεί και ως φυσικό αντιβιοτικό. Ακόμα έχει αντισηπτικές, αντιϊκές, αντιφλεγμονώδεις και περιφερειακές αγγειοκινητικές ιδιότητες.

Τέλος, μη ξεχνάς η σωστή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω, ακόμα και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη ιώσεων θα βρεις εδώ:https://eatsmart.gr/blog/prolipsi-ioseon-me-sosti-diatrofi/