Η γεύση, το άρωμα και η τόνωση που προσδίδει, έχει κάνει τον καφέ ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Η κατανάλωση του όμως παραμένει  αμφιλεγόμενη.

Πολλοί είναι οι ειδικοί που απαγορεύουν τον καφέ για λόγους υγείας, ενώ άλλοι το συστήνουν για  τόνωση και πρόσφατα έγινε πολλά υποσχόμενος για δίαιτα. Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνουμε καφέ; Ένα είναι βέβαιο: ο καφές και οι κόκκοι του περιέχουν πολλά συστατικά, οι δράσεις των οποίων μελετώνται από επιστήμονες.

Ο καφές είναι γνωστός για την πλούσια περιεκτικότητα του σε καφεΐνη. Η καφεΐνη τονώνει γρήγορα τον οργανισμό, και προκαλεί ήπια ταχυκαρδία. Σε μεγάλη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει εθισμό, αλλά και σε μικρό ποσοστό μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους ανθρώπους πονοκεφάλους ή και ανησυχία.  Σε γενικές γραμμές συνιστάται να μην υπερβαίνετε τα 500 μγρ καφεΐνης ημερησίως. Μπορείτε να δείτε στον πίνακα παρακάτω το ποσοστό καφεΐνης σε διάφορους καφέδες, όπως αυτοί έχουν αναλυθεί εργαστηρικά.  Άτομα με υπέρταση και προβλήματα καρδιάς πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση καφέ γενικότερα.

Τελευταία γίνονται όμως και έρευνες για τις ευεργετικές δράσεις του καφέ. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως ο καφές, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, μπορεί να προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη και να βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία ίσως προστατεύοντας και από τη νόσο του  Πάρκινσονς, χωρίς φυσικά να υπάρχουν τελικά αποτελέσματα προς το παρόν. Μεγάλη διάσταση έχει πάρει φυσικά η δράση του πράσινου καφέ με το υπέρβαρο.

Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν αντιοξειδωτικά. Μία κούπα καφέ φιλτρου, προσδίδει από 70 mg έως 300 mg χλωρογενικάοξέα, με τον πράσινο καφέ να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά έχουν συνδυαστεί με την μείωση βάρους, από κάποιους οργανισμούς μέσω ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί. Πολλά είναι τα υποσχόμενα για το εκχύλισμα του πράσινου καφέ στην απώλεια βάρους αλλά ακόμα δεν υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία που να πιστοποποιούν τη συσχέτιση αυτή. Πρέπει να σημειωθεί πως η επεξεργασία και το ψήσιμο των κόκκων του καφέ μειώνει τα ποσοστά των αντιοξειδωτικών αυτών.

Οι τελικές θερμίδες ενός καφέ εξαρτώνται και από την ποσότητα ζάχαρης (ή/και γάλατος) που προσθέτετε. Να θυμάστε πως κάθε κοφτή κουταλιά ζάχαρη προσθέτει 20 θερμίδες και ανά 15 ml (1 κουταλιά σούπας) γάλα εβαπορέ πλήρες προσθέτει περίπου 30 θερμίδες.

  • Καφεΐνη:

Η ποσότητα καφεΐνης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

  1. Το είδος του καφέ
  2. Τον κόκκο
  3. Ποσότητα καφέ που χρησιμοποιείται κατά την προετοιμασία ροφήματος
  4. Πόση ώρα προετοιμάζεται ο καφές (μένει στο φίλτρο το νερό προτού γίνει υγρός καφές).
Καφές Καφεΐνη
Ελληνικός  (50 ml) 50-70 mg
Φίλτρου (237 ml) 95-200 mg
Φίλτρου ντεκαφεϊνέ (237 ml) 2-12 mg
Εσπρέσσο (τύπος εστιατορίου/καφετέριας) (30 ml) 47-75 mg
Εσπρέσσο (τύπος εστιατορίου/καφετέριας) ντεκαφεϊνέ (30 ml) 0-15 mg
Στιγμιαίος (237 ml) 27-173 mg
Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ (237 ml) 2-12 mg
Ειδικοί καφέδες (όπως λάτε, μόκα, μακιάτο…) (237 ml) 63-175 mg