Πριν λίγες ημέρες, το 2015, οι περισσότεροι σκεφτήκαμε πως με τον καινούριο χρόνο θα κάνουμε καινούρια αρχή.
Βάλαμε στόχο λοιπόν να αδυνατίσουμε, να κόψουμε το κάπνισμα, να γυμναστούμε, να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ, να κάνουμε οικονομία!

Ήρθε λοιπόν το καινούριο έτος, και μόλις 1 στους 10 θα καταφέρουμε του στόχους μας, λένε οι έρευνες. Πως μπορούμε όμως να αυξήσουμε τις πιθανότητες να τα καταφέρουμε; Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το θέμα της δίαιτας και του αδυνατίσματος. Ας ξεχάσουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάμε και ας εξετάσουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να παραμείνουμε στο πρόγραμμα μας με στόχο τη μείωση του βάρους μας.

Είναι σημαντικό να θέτουμε μικρούς προσιτούς στόχους, με συγκεκριμένο πλάνο. Για παράδειγμα είναι διαφορετικό να σκεφτόμαστε πως «πρέπει να χάσω 10 κιλά» από «θα χάσω 10 κιλά τους επόμενους 5 μήνες, μειώνοντας το βάρος μου κατά 2 κιλά το μήνα».

Κρατάμε γραπτό ημερολόγιο, είτε χειρός, είτε στον υπολογιστή, με την πρόοδο μας. Μην ξεχνάτε πως είναι σημαντικό να σημειώνουμε και τα σημεία που δυσκολεύουν το στόχο μας. Για παράδειγμα: λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων πρέπει να βγαίνω 2 φορές την εβδομάδα για φαγητό. Αυτό μπορεί να αλλάξει το χρονικό διάγραμμα της επιτυχίας, αλλά εις γνώσιν μας, με αποτέλεσμα να μην απογοητευόμαστε μετά τους 5 μήνες.

Μετά από κάθε επιτυχία είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Δε σημαίνει πως τώρα μπορώ να φάω ότι θέλω και όσο θέλω αφού έχω χάσει τα πρώτα 2 κιλά. Έτσι θα αναιρέσω όλη την προσπάθεια που έχω κάνει. Είναι σαν να έχω καταφέρει να κόψω τα κάπνισμα για 6 μήνες και να καπνίσω 1 πακέτο για επιβράβευση!

Μπορώ όμως να επιβραβεύσω την πρώτη μου επιτυχία αγοράζοντας ένα ωραίο ζευγάρι παπούτσια ή ένα μικρό gadget.

Τέλος ακόμα και αν κάποια στιγμή ξεφύγουμε και φάμε λίγο παραπάνω, μην απογοητευόμαστε. Στην τελική είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανθρώπινες αδυναμίες. Απλά συνεχίζουμε την επόμενη ημέρα. Να θυμάστε πως μία ημέρα δεν κάνει τη διαφορά στο πλαίσιο ενός ολόκληρου μήνα.

Μέτρο, λογικούς στόχους, με βάση το πρόγραμμα μας, τους ρυθμούς μας και με ευελιξία για κοινωνική ζωή. Είναι το μυστικό της επιτυχίας!