Προτού ξεκινήσετε δίαιτα…

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και πολλές υποσχόμενες δίαιτες. Το βασικό ερώτημα είναι:

«Ποια δίαιτα μου ταιριάζει;»

Υπάρχουν δίαιτες με μεγάλες υποσχέσεις για γρήγορη απώλεια βάρους. Υπάρχουν δίαιτες αφαγίας, πρωτεϊνών ή και συμπληρωμάτων. Το βασικό ερώτημα είναι αν όλες αυτές τελικά λειτουργούν, δηλαδή μακροχρόνια μπορώ να κρατήσω το βάρος που έχασα;

Τα βασικά λοιπόν ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε προτού ξεκινήσετε συγκεκριμένη δίαιτα είναι:

  • Μπορώ να συνεχίσω να τρώω έτσι εφ’ όρου ζωής;
  • Η δίαιτα είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής μου και στις απαιτήσεις μου;
  • Μπορώ να βγαίνω για φαγητό κάποιες ημέρες ή μειώνω/χάνω την κοινωνική μου ζωή;
  • Απαγορεύονται βασικές ομάδες τροφών από το πρόγραμμα;
  • Πρέπει να καταναλώνω συγκεκριμένα συμπληρώματα; Και αν ναι, από που τα προμηθεύομαι;

Είναι βασικά σημεία που πάντα πρέπει να εξετάζετε ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να πετύχει η προσπάθεια  που θα ξεκινήσετε, Επίσης τα συμπληρώματα που πιθανώς ξεκινήσετε είναι σημαντικό να είναι από πιστοποιημένες εταιρίες και με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού στο χώρο της υγείας. Ακόμα και τα «φυτικά» μπορούν να έχουν παρενέργειες.

Για να πετύχει μία δίαιτα είναι σημαντικό να βάλετε και λογικούς στόχους. Οι στόχοι σας πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, πραγματοποιήσιμοι, με στοχευμένες βασικές αλλαγές που είστε διατεθειμένοι να κάνετε, και να έχουν χρονοδιάγραμμα.

  • Ορίστε κιλά που μπορείτε να φτάσετε, που θα είναι εύκολο να διατηρήσετε και φυσικά κιλά στα οποία θα νιώθετε ψυχολογικά καλά. Μην ακολουθείτε με ευλάβεια τους πίνακες κιλών-ύψους, πάντα υπάρχει ένα εύρος κιλών ανά κατηγορία ηλικίας-γένους-ύψους, που είναι υγιεινό
  • Προγραμματίστε τις βασικές αλλαγές που έχετε αποφασίσει να κάνετε, και σκεφτείτε πως θα τις εντάξετε στην καθημερινότητα σας. Αν έχετε σκοπό για παράδειγμα, να αυξήσετε την κατανάλωση σπιτικού φαγητού σε 2 φορές την εβδομάδα από 0, φτιάξτε πρόγραμμα μαγειρέματος ώστε να το πετύχετε.

Οπότε, μέχρι τώρα διαλέξατε τη δίαιτα σας, βάλατε στόχους και ορίσατε χρονοδιάγραμμα και πρέπει να ξεκινήσετε.

Μην σκέφτεστε από Δευτέρα, αλλά τώρα. Ότι δεν ξεκινάμε άμεσα απλά το παραγκωνίζουμε, οπότε και καθυστερούμε την επιτυχία. ΣΗΜΕΡΑ λοιπόν!

Επιλέγω σωστά, όχι με βάση τα μαγικά που υπόσχονται, αλλά αυτό που μου ταιριάζει, βάζω στόχους και με εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ξεκινάω για να νιώσω ευεξία, χαρά και ανανέωση!