Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το υγιεινό φαγητό ή το «διαίτης» είναι νερόβραστο και άνοστο. Άραγε αληθεύει;

Μία πλούσια σε λιπαρά τροφή σίγουρα έχει έντονα αισθησιακή γεύση από μόνο της, χωρίς να πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια. Επίσης το αλάτι σίγουρα προσθέτει «γεύση» αλλά είναι αποδεδειγμένα αιτία πολλών κακών, κυρίως υπέρτασης.

Όλες οι μεγάλες και παγκοσμίως γνωστές Οργανώσεις, τονίζουν την άμεση σχέση της υγιεινής διατροφής με την υγεία. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν εκτός των άλλων μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και μείωση στα κεκορεσμένα λίπη και στο φανερό αλλά και στο «κρυμμένο» αλάτι.

Για να μπορέσουμε όμως να υιοθετήσουμε τις υγιεινές διατροφικές συστάσεις και να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητας μας θα πρέπει τα γεύματα να είναι νόστιμα, εύκολα και πολύχρωμα.

Ένα νόστιμο υγιεινό πιάτο απλά θέλει λίγο φαντασία. Δεν χρειάζεται να είστε σεφ για να δημιουργήσετε νόστιμες αλλά και θρεπτικές γεύσεις. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσετε πολύ χρόνο στην κουζίνα, απλά οργανωθείτε και μάθετε κάποιες βασικές αρχές και τεχνικές μαγειρικής. Το μυστικό της γεύσης ξεκινάει από την ποιότητα της τροφής, συνεχίζει με τη διατήρηση και ολοκληρώνετε στο μαγείρεμα. Δεν χρειάζεται ένα υλικό να είναι ακριβό για να είναι ποιοτικό, αλλά είναι σημαντικό να είναι σε καλή κατάσταση και ιδανικά να είναι εποχικό όταν αγοράζετε φρούτα και λαχανικά. Τροφές χαμηλής ποιότητας δεν μπορούν να βελτιωθούν με το μαγείρεμα αλλά ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αναδείξει τη γεύση της καλής ποιότητας τροφών. Ακόμα όμως και τα καλής σε ποιότητα υλικά μπορούν να αλλοιωθούν γευστικά και θρεπτικά αν δεν συντηρηθούν σωστά.

Τέλος το μαγείρεμα, το τελικό αλλά και πιο «ζόρικο» στάδιο, μπορεί να καταστρέψει ή να αναδείξει γεύσεις. Αυτό εξαρτάται από το είδος της τροφής που θέλετε να ετοιμάσετε, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

  • Χρησιμοποιείστε υψηλές θερμοκρασίες για τα πουλερικά, το ψάρι και το κόκκινο κρέας. Η τεχνική αυτή δίνει χρώμα και προσθέτει γεύση στα συγκεκριμένα είδη.
  • Ψήστε τα λαχανικά, ενώ τα έχετε πασπαλίσει με λάδι, σε πολύ ζεστό φούρνο (2300C) για να τα κρατήσετε ζουμερά, να αναδείξετε τη γλυκιά τους γεύση αλλά συγχρόνως να τους προσθέσετε ένα ελαφρύ κάπνισμα.
  • Χρησιμοποιήστε βότανα, φρέσκα ή αποξεραμένα κατά το μαγείρεμα. Ζωντανεύουν κυριολεκτικά τη γεύση του φαγητού.
  •  Προσθέτοντας λεμόνι σε συνταγές που ταιριάζει καλύπτει το «ανάλατο» της τροφής. Παρόμοια ιδιότητα μπορούν να προσδώσουν και οι κόκκοι μουστάρδας. Μην το παρακάνετε βέβαια αφού οι τροφές με έντονη γεύση μπορούν να καλύψουν τη συνταγή σας.
  • Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας. Η εικόνα τονίζει την αίσθηση της γεύσης αυξάνοντας συγχρόνως την περιεκτικότητα σε θρεπτικά του γεύματος σας. Το χρώμα των φρέσκων προϊόντων αποτελεί την υπογραφή των βιταμινών τους!

Καλή Απόλαυση!