Το σώμα μας αποτελείται κανονικά από 55% έως 75% νερό. Οι άντρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες, αλλά και στους δύο μειώνετε με την αύξηση της ηλικίας. Οι περισσότεροι ενήλικες χάνουν 2,5 με 3 λίτρα νερό ημερησίως. Οι απώλειες αυτές μπορεί να αυξηθούν σε ζεστές ημέρες ή με έντονη άσκηση.  Είναι σημαντικό να αναπληρώνονται αυτές οι απώλειες. Από το φαγητό συνήθως μπορούμε να αντλήσουμε το 20% των αναγκών μας. Οι τελικές μας ανάγκες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως τη σωματική μας διάπλαση, την άθληση, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, και άλλους.

Σαν γενικός κανόνας συνιστάται η κατανάλωση 2 με 2,5 λίτρα νερού ημερησίως, με τους άντρες να χρειάζονται συνήθως τη μεγαλύτερη δοσολογία.

Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Το σώμα μας δεν  μπορεί όμως να το αποθηκεύσει. Φιλτράρετε από τους νεφρούς και ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος κρατάει περισσότερο ή λιγότερο σε κάθε κύκλο.

Όσες περισσότερες τοξίνες έχει το σώμα να αποβάλει, τόσο περισσότερο νερό πρέπει να καταναλωθεί ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας, και πιο συγκεκριμένα το συκώτι και τα επινεφρίδια, στη λειτουργία τους.

Χρειάζεται λοιπόν να δίνετε στο σώμα σας νέα πηγή νερού καθημερινά για να λειτουργεί, άρα και για να κάνει καύσεις.

  • Το νερό λοιπόν μας αδυνατίζει;

Το νερό είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες μεταβολικές λειτουργίες. Χωρίς νερό, το σώμα μπορεί να αφυδατωθεί, ώστε η αποτελεσματικότητα της κυτταρικής λειτουργλιας να μειώνεται. Φυσικά δεν σημαίνει πως όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσες περισσότερες καύσεις κάνετε. Ότι δεν χρειάζεται το σώμα σας θα το αποβάλλει, οπότε μην το παρακάνετε, αφού έτσι η νεφρική σας λειτουργία θα αναγκάζεται να φιλτράρει συχνότερα καταλήγοντας σε «υπερκόπωση».

Τι πρέπει να γνωρίζεται:

  • Η έλλειψη νερού αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή στους νεφρούς καθώς και πιθανότητες για ουρολοίμωξη.
  • Πλέον στην επιστημονιή κοινότητα εξετάζεται ο ρόλος της αφυδάτωσης στις χρόνιες παθήσεις, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, και άλλα.
  • Η υπερβολή δεν βοηθάει, αντιθέτως κουράζει τον οργανισμό σας και μπορεί καταλήξει σε έμμεση αφυδάτωση.

Πιείτε λοιπόν νερό, ανάλογα με τις ανάγκες σας και όχι μόνο όταν διψάτε, αλλά χωρίς να το παρακάνετε…