Το Ψωμί ανήκει στα σιτηρά. Είναι πλέον γνωστό πως τα μη επεξεργασμένα σιτηρά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε σελήνιο, λινολεϊκό οξύ, βιταμίνη Ε, φιλικό οξύ – όλα θρεπτικά με γνωστές ικανότητες για βελτίωση καρδιοαγγειακών παραγόντων κινδύνου.
Ανήκει βέβαια και στην κατηγορία των υδατανθράκων που έχουν επανελειμένα ενοχοποιηθεί πως παχαίνουν! Τελικά αληθεύει; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Έχει σημασία η τακτικότητα και η ποσότητα που καταναλώνετε αλλά συγχρόνως και το είδος του ψωμιού που προτιμάτε. Για υγεία και έλεγχο βάρους είναι σημαντικό να παροτιμάτε ακατέργαστα προϊόντα αφού εκτός των άλλων έχουν και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Ένας δείκτης που συσχετίζεται με τη γλυκόζη (το σάκχαρο) του αίματος και κυμαίνεται από 0-100. Τα τρόφιμα αναφοράς είναι η γλυκόζη και το λευκό ψωμί, τα οποία έχουν τις υψηλότερες τιμές. Όσο υψηλότερος ο δείκτης τόσο πιο απότομα ανεβαίνει η γλυκόζη στο αίμα, ασχέτως θερμίδων, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται ένα ποσοστό σε λίπος, ειδικά αν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα. Γενικά πιθανολογείται πως όσο μεγαλύτερο το ποσοστό διαιτητικών ινών τόσο πιο αργή η αφομοίωση των σακχάρων στο αίμα. Τελευταίες έρευνες κατά της παχυσαρκίας ψάχνουν και έχουν βρεθεί κάποια στοιχεία, πως τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να συμβάλουν στη μείωση βάρους.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά διάφορα είδη ψωμιού που κυκλοφορούν ευρέως.
Μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορους συνδυασμούς άλευρων (για παράδειγμα ολικής ή άλευρο σίτου, άλευρο σίκαλης ή σιμιγδάλη σίκαλης), σπόρων (πλιγούρι, σιτάρι, βρώμη, φύτρο βρώμης, άλλα δημητριακά) και σπόρων (όπως σουσάμι). Με τη χρήση διαφόρων συστατικών, όπως φρούτα, νιφάδες βρώμης, σιμιγδάλι ρυζιού, μπαχαρικά, μπορούν να παρασκευαστούν διάφορετικά είδη με μικρή διαφορά θρεπτικής αξίας, αλλά έντονη διαφορά στη γεύση.
Θερμίδες στο ψωμί
Είδος ** | Θερμίδες ανά 100 γρ | Θερμίδες ανά 28,35 γρ |
Λευκό – Σταρένιο | 285 | 75 |
Ολικής άλεσης | 261 | 70 |
Σίκαλης | 259 | 73 |
Πίτα | 275 | 78 |
Κριθαρένιο | 282 | 73 |
Βρώμης | 236 | 76 |
Οι τιμές αναγράφονται όπως αναφέρονται στο USDA. Μπορούν να διαφέρουν λίγο ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής στην Ελλάδα
**Κάποια ήδη ψωμιού έχουν έλαια (το λαδόψωμο) ή αυγά, οπότε και είναι πιο πλούσια σε ενέργεια (θερμίδες) από τα κοινά.
Χαρακτηριστικά που έχει το αληθινό μαύρο ψωμί (σε αντίθεση με αυτό που έχει χρώμα)
- Μπορεί ένα ψωμί να φαίνεται ανοιχτόχρωμο-άσπρο αλλά να παρουσιάζετε ως ολικής, είναι ψέμα; Όχι.
- Πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος σιταριού. Υπάρχει το λευκό και το κόκκινο. Το πιο λευκό ψωμί-ολικής περιέχει ακριβώς τις ίδιες βιταμίνες και διαιτητικές/φυτικές ίνες, αλλά διαφέρει σε γεύση και υφή. Είναι πιο μαλακό και με λιγότερο έντονη γεύση.
- Υπάρχει λοιπόν «λευκό» ψωμί ολικής και άσπρο ψωμί από κατεργασμένο-εξευγενισμένο αλεύρι.
- Όταν επιλέγετε ψωμί που αναγράφουν συστατικά μπορείτε να διαχωρίσετε αν είναι ολικής αν στα πρώτα συστατικά αναγράφονται οι λέξεις: σιτάρι ολικής άλεσης, λευκό σιτάρι ολικής ή βρώμη ολικής. Ο όρος «λευκό σιτάρι» δεν είανι ρο ίδιο με το ολικής.
- Λίγο ζάχαρη, με τη μορφή γλυκόζης ή δεξτρόζης συνήθως, μπαίνει στα περισσότερα ψωμιά. Η ποσότητα ζάχαρης όμως μπορεί να είναι πιο μεγάλη για να αυξήσει τη γεύση, βελτιώνει το χρώμα, ειδικά της κρούστας, αλλά και την υφή (το κάνει πιο μαλακό και ελαφρύ). Μπορείτε να διαβάσετε τα συστατικά.
- Αν στο ψωμί δεν αναγράφονται στα συστατικά τότε είναι πιο δύσκολο να διαχωρίσετε αν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Παρατηρήσετε τη γεύση, αν σας φαίνετε γλυκό, ρωτήστε.
- Οι όροι «ολικής» και «πολύσπορο» δεν είναι ισότιμοι. Το ολικής περιέχει όλα τα τμήματα του κόκκου του σιταριού (πίτουρο βρώμης, ενδοσπέρμιο και φύτρες). Το πολύσπορο περιέχει πολλά σιτηρά αλλά δεν δηλώνετε αν είναι ολικής (όλα ή κάποια) ή όχι. Μπορείτε να διαβάσετε τα συστατικά, ή αν γνωρίσετε ελέγξτε την υφή του κόκκου.
- Υπάρχουν πολλά πρόσθετα που μπορούν ή χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ψωμιού, για μικροβιολογικούς λόγους (αποτρέπουν τη δημιουργία μούχλας γρήγορα) ή για βελτίωση της υφής. Δεν είναι πάντα εύκολο να το γνωρίζουμε αφού κάποια από αυτά δεν είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώνουν/αναγράφουν.