Ο στόχος μας στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι να αυξήσουμε την πίεση του οισοφαγικού σφικτήρα και να ελαττώσουμε την ποσότητα υδροχλωρικού οξέος που εκκρίνεται στο στομάχι μας, μέσω της διατροφής και της στάσης του σώματος.
Τι πρέπει λοιπόν να αποφεύγετε;
1. Μεγάλες μερίδες ή και μεγάλα γεύματα
- Να προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα ώστε να μην πιέζετε πολύ το στομάχι σας
2. Τα παχυντικά φαγητά και γλυκά
- Τα λιπαρά μειώνουν ακόμα περισσότερο την πίεση του σφικτήρα, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερο κάψιμο.
- Προτιμήστε γεύματα και τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες και φυσικά χαμηλά σε λιπαρά.
3. Τα υγρά με το φαγητό
- Προτιμήστε να πίνετε υγρά μεταξύ γευμάτων (1 ώρα πριν ή μετά)
4. Να τρώτε γρήγορα
- Μασάτε καλά το φαγητό σας για να διευκολύνετε την πέψη που γίνετε στο στομάχι, οπότε και την παλινδρόμηση οξέων προς τον οισοφάγο.
5. Το κάπνισμα μετά το φαγητό
- Το κάπνισμα και ειδικότερα η νικοτίνη αυξάνει το ερέθισμα του οισοφάγου.
6. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό
- Έτσι θα αποφύγετε τη μεταφορά οξέων στον οισοφάγο
- Προτιμήστε να ξαπλώσετε 3 ώρες μετά το γεύμα
7. Αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων υψηλά σε καφεΐνη και της σοκολάτας.
- Η σοκολάτα εκτός από καφεΐνη περιέχει και λιπαρά και άλλες ουσίες που χειροτερεύουν το ερέθισμα
8. Αποφύγετε τα όξινα ροφήματα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά
Περισσότερες συμβουλές:
- Ανασηκώστε το προσκεφάλι σας όταν ξαπλώνετε
- Αυξήστε την ποσότητα φυτικών ινών που καταναλώνετε για να βελτιώσετε και να ρυθμίσετε τη λειτουργία του εντέρου σας.
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή για να φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος.
- Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο.
Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε το γιατρό σας και/ή πτυχιούχο διατροφολόγο