Πολλοί είναι οι επιστήμονες που θεωρούν πως η ζάχαρη και όχι μόνο τα λιπαρά ευθύνονται για την επιδημία της παχυσαρκίας ενώ η  θερμιδική αξία της ζάχαρης είναι πολύ μικρότερη.

1 γρ. ζάχαρη                    = 4 θερμίδες

1 γρ. λίπους/ελαίων      = 9 θερμίδες

Η διαφορά βρίσκεται στο μεταβολισμό των ουσιών από τον οργανισμό μας όταν αυτά καταναλωθούν.

Φυσικά δεν είναι έκπληξη πως τα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη. Παγωτό, κέικ, τούρτες, προφιτερόλ, μπισκότα, αναψυκτικά και φυσικά και το γλυκό του κουταλιού. Μάλιστα πολλά χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα, όπως κέικ και μπισκότα περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη για να ισορροπήσουν γευστικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης να μην ξεπερνά το 5% της ημερήσιας πρόσληψης, δηλαδή περίπου 30 γρ. (= 7 κουταλάκια γλυκού), όση δηλαδή περιέχεται σε 1 κουτάκι αναψυκτικό. Αυτές είναι οι γνωστές πηγές…

Το ξέρατε όμως πως ακόμα και γνωστές, υγιεινές τροφές, περιέχουν αρκετή ζάχαρη; Εκτός από τα φρούτα και κάποια λαχανικά, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα, ζάχαρη προστίθεται κατά την παραγωγή πολλαπλών  προϊόντων.

  • Δημητριακά και τα ολικής,

  • Μπάρες δημητριακών (και με βρώμη)

  • Ψωμί όλων των ειδών,

  • Διάφορες σάλτσες, όπως κέτσαπ, και BBQ

  • Γιαούρτι με φρούτα. Μην σας μπερδεύει η αναγραφή των λιπαρών, δεν έχουν σχέση με την περιεκτικότητα της ζάχαρης

  • Φρουτο-ποτά και νέκταρ

  • Ενεργειακά ποτά

  • Αποξηραμένα φρούτα με πρόσθετη ζάχαρη

Φυσικά, τελευταία πολλά από τα παραπάνω προϊόντα έχουν αναρτημένη την  έκφραση «χωρίς ζάχαρη». Εδώ είναι άλλο ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή και μπορεί να μας ξεγελάσει, αφού πολλές φορές δεν αναγράφεται ως ζάχαρη αλλά ως συμπλήρωμα αυτής, όπως σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup), σιρόπι Αγαύης, φρουκτόζη, σιρόπι σφενδάμου, μολάσσα.

Μπορεί κάποια από αυτά να θεωρούνται πιο υγιεινά και «φυσικής πηγής» αλλά δεν παύουν να περιέχουν μεγάλο ποσοστό φρουκτόζης και να λειτουργούν σαν ήπια ζάχαρη στον οργανισμό μας. Το σιρόπι Αγαύης για παράδειγμα περιέχει 85% φρουκτόζη, ουσία που τα τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί με την αύξηση των τριγλυκεριδίων του αίματος με υπερβολική κατανάλωση και την παχυσαρκία.

Η ζάχαρη και τα εναλλακτικά της  δεν είναι δηλητήριο, μπορούν να ενταχθούν σε ισορροπημένο διαιτολόγιο, αλλά χρειάζονται μέτρο στην κατανάλωση. Ας  διαβάσουμε λοιπόν ετικέτες και ας ανατρέξουμε στα συστατικά.

Είναι ο μόνος τρόπος να μάθουμε τι τρώμε!