Σίγουρα, έχετε ακούσει για το ενεργειακό ισοζύγιο και πόσο σημαντικό εργαλείο αποτελεί για την απώλεια σωματικού βάρους. Καταναλώνοντας δηλαδή λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, χάνουμε κιλά…

Τι αποτελεί, όμως, στη πραγματικότητα το ενεργειακό ισοζύγιο;

Η διαφορά μεταξύ της ενεργειακής κατανάλωσης έναντι της ενέργειας δαπάνης του οργανισμού αποτελεί το ενεργειακό ισοζύγιο. Όταν ο οργανισμός καταναλώνει μεγαλύτερο ποσό ενέργειας από αυτό που δαπανά τότε δημιουργεί ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Αντιθέτως, ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο όταν δαπανά μεγαλύτερη ενέργεια από εκείνη που καταναλώνει. Με αυτόν τον τρόπο οδηγεί στη μείωση του σωματικού βάρους. Τελικά, όμως, αποτελεί όντως μια τόσο απλή διαδικασία η απώλεια σωματικού βάρους;

Με λίγα λόγια:

Σίγουρα κάθε γεύμα και κάθε τρόφιμο που καταναλώνουμε δημιουργεί μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τόσο στη σωματική διάπλαση όσο και στην υγεία. Τα αποτελέσματα που βλέπουμε δεν είναι μια απλή μαθηματική εξίσωση, αλλά μία συνέργεια των επιλογών μας, της λειτουργίας του οργανισμού μας αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Η τροφή  είναι απαραίτητη καθώς δυναμώνει και ενισχύει την έρρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ταυτόχρονα, βοηθάει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας αν φυσικά επιλέγουμε σωστά…

Μικρότερη θερμιδική πρόσληψη ισοδυναμεί σε γρηγορότερη απώλεια σωματικού βάρους;

Λάθος. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν λειτουργεί όπως μια μηχανή. Αντιθέτως, αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο εργαλείο. Εκτελεί εκατοντάδες βιοχημικές διεργασίες και απαιτεί ποικιλία θρεπτικών συστατικών για την εύρυθμη λειτουργία του. Συνεπώς, αποτελεί μια απλοϊκή σκέψη, ο χαρακτηρισμός της τροφής ως μια απλή πηγή ενέργειας. Η τροφή προμηθεύει τον οργανισμό εκτός από ενέργεια (θερμίδες) και με πληθώρα μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες που ενισχύουν την σωστή λειτουργία του.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι, οποιαδήποτε κατανάλωση πολύ μικρότερη των 1200 kcal δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όταν δημιουργείτε ένα συνεχές και καθημερινό αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, ο οργανισμός προσπαθεί να το ισορροπήσει.

Η εξισορρόπηση γίνεται με δύο τρόπους:

  1. Ο οργανισμός αντλεί στοιχεία από τα αποθέματα του οργανισμού, ένα βασικό στοιχείο αποτελεί η γλυκόζη ορού – η τροφή των κυττάρων μας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ανθρώπινο σώμα ΔΕΝ μπορεί να παράξει γλυκόζη από λιπαρές ύλες (εκτός της γλυκερόλης – 5% του αποθηκευμένου λίπους), δηλαδή ούτε από το λίπος του σώματος. Τη δημιουργεί από τα αμινοξέα, δηλαδή τη βασική δομική ύλη των μυών μας. Εκτός από την ανερχόμενη σαρκοπενία, το άμεσο αποτέλεσμα είναι η μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και άρα σε χαλάρωση.
  1. Συγχρόνως, για να προστατευθεί από αυτή τη διαδικασία, ο οργανισμός μας ΜΕΙΩΝΕΙ τις ενεργειακές του απαιτήσεις, γίνοντας πιο συντηρητικός στις «καύσεις» του. Μειώνει με λίγα λόγια τις ενεργειακές δαπάνες των βασικών καθημερινών λειτουργιών του, όπως την αναπνοή και τους καρδιακούς παλμούς. Τα κοινά συμπτώματα είναι: έλλειψη ενέργειας και φυσικά «κολλάει» η ζυγαριά.

Πόσο εύκολο αποτελεί η δημιουργία ενός υγιούς αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου;

Ένα υγιές αρνητικό ισοζύγιο, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά προωθεί μια υγιή απώλεια σωματικού βάρους (με κύρια απώλεια αυτή του λίπους). Σημαντικό αποτελεί η λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ακόμη, αποτελεί πολύ βασική προϋπόθεση η ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός. Συνεπώς, τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συμπληρώνουν το “θερμιδικό προϋπολογισμό”. Για παράδειγμα, τέτοια τρόφιμα αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, το άπαχο κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα), τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Η κατανάλωση αυτών των τροφών στη σωστή ποσότητα, ισορροπία και συνδυασμό, με βάση τις ανάγκες κάθε οργανισμού, οδηγεί στην απόκτηση ενός ιδανικού- υγιούς σωματικού βάρους. Ακόμη, ενισχύει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ συγχρόνως μειώνει το σωματικό λίπος και διατηρεί τη μυϊκή μάζα.

—– ——-

Εν κατακλείδι, ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο δίνει τη δυνατότητα απώλειας σωματικού βάρους, μέσω της μείωσης των συνολικών θερμίδων μέσα στην ημέρα που καταναλώνει ο οργανισμός. Αλλά, η ποιότητα και η σωστή ισορροπία των τροφίμων μέσα στην ημέρα αποτελεί το κλειδί στη σωστή απώλεια του σωματικού βάρους. Οι θερμίδες δεν αποτελούν τους πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία ( https://eatsmart.gr/blog/adynatiste-choris-thermides/ ). Δηλαδή,  της απώλειας που στοχεύει στη μείωση του σωματικού λίπους καθώς και στην αύξηση/διατήρηση της μυϊκής μάζας. Τέλος, απότομες μειώσεις σωματικού βάρους λόγω υιοθέτησης ακραίων αρνητικών ισοζυγίων εξασθενούν τον οργανισμό. Συνεπώς, στοχεύουν στην βραχυπρόθεσμη μείωση της ζυγαριάς και όχι στη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας.