Ιούνιος… Πρώτος μήνας του καλοκαιριού και τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα έχουν ήδη ξεκινήσει. Πολλοί είναι εκείνοι που ήδη μετά το Πάσχα έχουν αρχίσει την προσπάθεια τους να χάσουν τα περιττά κιλά για να βγουν στην παραλία το καλοκαίρι. Είναι όμως εφικτό να χάσω όλο το βάρος που επιθυμώ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να το διατηρήσω στις διακοπές; Πως μπορώ να το καταφέρω;

  1. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους.

Στόχος; Μία φυσιολογική απώλεια βάρους, περίπου δηλαδή 2-4 κιλά το μήνα. Μεγαλύτερη απώλεια βάρους στις περισσότερες των περιπτώσεων συμβαίνει λόγω πολύ στερητικών διαίτων που είναι ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά. Σίγουρα, τέτοιου είδους δίαιτες είναι αποτελεσματικές σε ότι αφορά την απώλεια του σωματικού βάρους, αλλά το αποτέλεσμα παροδικό (διάβασε περισσότερα εδώ). Τα κιλά επιστρέφουν πολύ σύντομα, αφού τέτοιες απότομες μειώσεις βάρους οδηγούν σε μείωση των ενεργειακών δαπανών με αποτέλεσμα την γρήγορη επαναπρόσληψη του βάρους. Μία σταδιακή απώλεια βάρους οδηγεί σε μετέπειτα διατήρηση του σωματικού βάρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

diet plan

  1. Οργάνωσε τα γεύματα σου πριν, κατά και μετά την παραλία

Το καλοκαίρι και ειδικότερα κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλάζει το πρόγραμμα των γευμάτων μέσα στην ημέρα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χρονιά. Παρόλα αυτά θυμηθείτε!

Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό! Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τον πειρασμό για διάφορες άλλες πλούσιες επιλογές σνακ στην παραλία ή και στη συνέχεια ανεξέλεγκτη ποσότητα μεσημεριανού και βραδινού γεύματος.

Πάρτε μαζί σας σνακ στην παραλία! Φρούτα εποχής, κράκερ, μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί & τορτίγιες αποτελούν εύκολες και ελαφριές λύσεις για την παραλία.

Επιλέξτε έξυπνες επιλογές στο γεύμα στην ταβέρνα ή στο εστιατόριο! Το ψάρι και τα θαλασσινά σίγουρα αποτελούν την πιο απολαυστική και υγιεινή λύση του καλοκαιριού. Παρόλα αυτά το ψητό κρέας, το κοτόπουλο, οι ωμές ή βραστές σαλάτες και τα λαχανικά, αποτελούν επίσης απολαυστικές και χορταστικές λύσεις. Προσπάθησε να καταναλώσεις όσο το δυνατόν λιγότερο τηγανιτά τρόφιμα και φαγητά με κρέμες γάλακτος.

  1. Καλοκαίρι χωρίς αλκοόλ. Γίνεται;

Το καλοκαίρι οι βραδινές έξοδοι με παρέα για ποτό είναι όλο και πιο συχνοί. Ακόμη,  δεν είναι λίγες οι φορές που η επιθυμία για κάποιο αλκοολούχο ρόφημα ξεκινάει ήδη από την παραλία. Το αλκοόλ όμως προσδίδει εξίσου ενέργεια όπως και τα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες (kcal), και οι θερμίδες αυτές δεν προσδίδουν καθόλου θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα

  • 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό προσδίδει 120 θερμίδες
  • 1 μπύρα 330 mlπροσδίδει 140 θερμίδες
  • 1 Μαργαρίτα προσδίδει 170 θερμίδες

Επομένως, ο έλεγχος της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνουμε το καλοκαίρι θα βοηθήσει στην προσπάθεια της απώλειας του βάρους.

  1. Καλοκαίρι = Παγωτό!

Φυσικά και το παγωτό επιτρέπεται ακόμα και κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους. Η αυξημένη κατανάλωση του, όμως, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με την κατανάλωση και άλλων γλυκών όπως (κρέπα, βάφλα, σουφλέ σοκολάτας κ.α), σίγουρα δεν θα συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Προσπαθήστε να κρατήσετε τόσο ένα μέτρο στην ποσότητα όσο και στη συχνότητα κατανάλωσης του.

    5. Γίνεται πιο δραστήριοι!

Τα μπάνια στη θάλασσα, οι ρακέτες στην παραλία καθώς και η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας τους καλοκαιρινούς μήνες μας επιτρέπει να κάνουμε πολλές περισσότερες φυσικές δραστηριότητες. Είτε αυτό σημαίνει κάποια οργανωμένη γυμναστική είτε απλώς ένα περπάτημα ή κολύμπι στη θάλασσα. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Και μην ξεχνάτε! Η άσκηση με κάνει και πιο χαρούμενο!

beach

Το καλοκαίρι και οι διακοπές δεν σημαίνει μόνο δίαιτα και τέλειο σώμα για την παραλία. Η περίοδος αυτή αποτελεί περίοδο ξεκούρασης, χαράς και ευχαρίστησης! H ισορροπία και το μέτρο αποτελούν σύμμαχο σας στον στόχο του επιθυμητού σωματικού σας βάρους ακόμα και το καλοκαίρι!

Συντακτική ομάδα:

Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
MSc candidate Κλινική Διατροφή – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών