Τις τελευταίες δεκαετίες, η γλυκομαννάνη αποτελεί μέρος της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου. Είτε ως κύριο συστατικό τροφίμων (π.χ ζυμαρικά από γλυκομαννάνη) είτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Όμως, ποια η προέλευση, οι ιδιότητες και τα οφέλη της στην υγεία; Αποτελεί όντως πολύτιμο προϊόν για την υγεία ή ακόμα μια τάση της σύγχρονης κοινωνίας;

Η γλυκομαννάνη αποτελεί ένα πολυσακχαρίτη του φυτού Amorphophallus konjac. Το Amorphophallus konjac αποτελεί καλλιέργεια κυρίως χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Ακόμη, τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της χρήσης της γλυκομαννάνης τόσο στην βιομηχανία τροφίμων όσο και στην φαρμακοβιομηχανία αυξάνει όλο ένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Η γλυκομαννάνη αποτελεί μία υδροκολλοειδή φυτική ίνα. Επίσης, αποτελεί μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών με αποτέλεσμα την ευεργετική επίδραση της στο πεπτικό σύστημα, ενώ αποτελεί ένα τρόφιμο με σχεδόν καθόλου θερμίδες. Επιπλέον, τόσο η βιομηχανία τροφίμων (για παράδειγμα προϊόντα όπως τα konjac noodles) όσο και η φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιούν τη γλυκομαννάνη ολοένα και περισσότερο λόγω των διαφόρων ευεργετικών ιδιοτήτων της. Η ικανότητα της στην απορρόφηση νερού, η σταθερότητας της, η γαλακτωματοποιητική ιδιότητα της αλλά και πολλές άλλες, αποτελούν μερικές ιδιότητές της. Επίσης, συντελεί στην αντιμετώπιση και θεραπεία της παχυσαρκίας, της δυσκοιλιότητας, του σακχαρώδη διαβήτη αλλά και της ακμής.

Τα κύρια οφέλη της γλυκομαννάνης στην υγεία του ανθρώπου:

  1. Μείωση τριγλυκεριδίων & χοληστερόλης
  2. Ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος
  3. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  4. Μείωση σωματικού βάρους
  5. Βελτίωση εντερικής λειτουργίας
  6. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Γλυκομαννάνη: Διατροφικός θησαυρός ή μια ακόμη τάση;

Σακχαρώδης διαβήτης & γλυκομαννάνη

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια μεταβολική διαταραχή. Προκύπτει από τη δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και την προοδευτική ανεπάρκεια της έκκρισης της ινσουλίνης και της αντίσταση αυτής.

Αρχικά, λόγω της αργής εκκένωσης του στομάχου και της διάχυσης της γλυκόζης στον εντερικό αυλό, οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η γλυκομαννάνη παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα γλυκόζης του ορού. Επίσης, η κατανάλωσή της, καθυστερεί την κένωση του στομάχου και προσαρμόζει τον ρυθμό απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο. Ταυτόχρονα, οδηγεί και σε αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων με βάση τη γλυκομαννάνη διασφαλίζει τη σταδιακή απορρόφηση των υδατανθράκων, αφού συντελεί στη μείωση των επιπέδων σακχάρου τους αίματος. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση τροφίμων από γλυκομαννάνη, απο ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη οδηγεί σε καλύτερη γλυκαιμική απόκριση.

Ρύθμιση σωματικού βάρους & γλυκομαννάνη

Μελέτες παρουσιάζουν μια σύνδεση γύρω από το υπερβάλλον βάρος, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την παχυσαρκία.

Το υπερβάλλον βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών. Για παράδειγμα, δυσλιπιδαιμία, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο. Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η γλυκομαννάνη οδηγεί σε μείωση της μεταγευματικής γλυκόζης στο πλάσμα, βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπιδίων και ενισχύει την απώλεια βάρους.

Η γλυκομαννάνη, λόγω της ικανότητας της να απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού, επιβραδύνει τη γαστρική εκκένωση και έτσι αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας. Συνεπώς, προκαλεί ταχύτερα κορεσμό, γεγονός το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εγκυροποιεί την συμβολή της στη μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρους ενήλικες.

Εντερική λειτουργία & γλυκομαννάνη

Πολλές έρευνες καθιστούν την γλυκομαννάνη ως πολύτιμο πρεβιοτικό και προάγουν την ενσωμάτωση της σε διάφορα τρόφιμα, ζωοτροφές και φαρμακευτικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, η γλυκομαννάνη διεγείρει την παραγωγή της ωφέλιμης μικροχλωρίδας του εντέρου όπως τα προβιοτικά (bifidobacteria και γαλακτοβάκιλλοι) και βελτιώνει πιθανότατα τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές όπως το κοιλιακό άλγος.

Συνεπώς, η γλυκομαννάνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση, βελτίωση ή/και πρόληψη διαφόρων χρόνιων ασθενειών. Ως εκ τούτου, παρουσιάζει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου σε διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως η μείωση των επίπεδων των τριγλυκεριδίων, η βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης, η μείωση της χοληστερόλης, η μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και η απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, χρήζει απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη νεότερων προϊόντων από γλυκομαννάνη όπως τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα διατροφής.

———

Extra tip! Δοκιμάστε τα konjac noodles ως συνοδευτικό στη συνταγή  πολύχρωμα λαχανικά σοτέ με τόφου για extra απόλαυση με λιγότερες θερμίδες.

Συντακτική ομάδα:

Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc candidate Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών—-
—-
Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών