Η κόκκινη μαγιά ρυζιού υπό τη μορφή συμπληρώματος συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και συνεπώς στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Που οφείλουν τα συμπληρώματα αυτά, όμως, τη δράση τους;

Η υπερχοληστερολαιμία (δηλαδή αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων καθώς και μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης στο πλάσμα του αίματος) αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Κόκκινη μαγιά ρυζιού & μείωση χοληστερόλης

——

Η κόκκινη μαγιά ρυζιού αποτελεί ένα παραδοσιακό κινέζικο γαστρονομικό και φαρμακευτικό προϊόν του μύκητα Monascus purpureus του λευκού ρυζιού. Ακόμη, ο μύκητας αυτός αποτελεί το πρωταρχικό προϊόν για την παραγωγή λοβαστατίνης, της πρώτης φαρμακευτικής στατίνης. Οι στατίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα λόγω της μείωσης που προκαλούν στην παραγωγή της χοληστερόλης από το ήπαρ.

Ένα από τα τεκμηριωμένα αποτελέσματα της κόκκινης μαγιάς ρυζιού αποτελεί η ικανότητα μείωσης της χοληστερόλης. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι βοηθάει ειδικότερα στη μείωση των επιπέδων της ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης.

Ποιο αποτελεί το κύριο συστατικό δράσης του συμπληρώματος;

Η μονακολίνη Κ αποτελεί το βασικό συστατικό που εμποδίζει την παραγωγή χοληστερόλης. Επομένως, τα συμπληρώματα διατροφής με κόκκινη μαγιά ρυζιού βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (ολικής και LDL χοληστερόλης). Ωστόσο, τα αποτελέσματα μελετών που τεκμηριώνουν αυτό το αποτέλεσμα, δίνουν έμφαση στην ποσότητα μονακολίνης Κ στο εκάστοτε συμπλήρωμα, η οποία συχνά ποικίλλει ανάμεσα στα διαθέσιμα συμπληρώματα.

Συνεπώς, τα συμπληρώματα από κόκκινη μαγιά ρυζιού αποτελούν μία εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία που δεν επιθυμούν ή παρουσιάζουν παρενέργειες με τη λήψη στατίνων ή που απλώς επιθυμούν τη χρήση ενός φυτικού συμπληρώματος διατροφής για την μείωση τη χοληστερόλης.

Τα συμπληρώματα από κόκκινη μαγιά ρυζιού αποτελούν ένα φυτικό τρόπο μείωσης της χοληστερόλης καθώς διαθέτουν συστατικά σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Γενικά, σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία συνιστάται η:

  • Βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών (διάβασε περισσότερα εδώ
  • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και
  • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής (κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό)
Επιπροσθέτως, έρευνες ελέγχουν επιπλέον οφέλη της κόκκινης μαγιάς ρυζιού στην υγεία του ανθρώπου, πέρα της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης, όπως:
  • Αντιφλεγμονώδη δράση
  • Μείωση των παραγόντων κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο
  • Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κ.α. 
Ασφάλεια

Τα συμπληρώματα με κόκκινη μαγιά ρυζιού συχνά παρουσιάζουν τις ίδιες παρενέργειες με τις στατίνες. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Μυοπάθεια: μυϊκά συμπτώματα όπως πόνος και αδυναμία,
  • Ραβδομυόλυση: κατάσταση κατά την οποία οι μυϊκές ίνες διασπώνται και απελευθερώνονται ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος που πιθανότατα βλάπτουν τα νεφρά
  • Ηπατική τοξικότητα
Δοσολογία

Τα συμπληρώματα από κόκκινη μαγιά ρυζιού βρίσκονται διαθέσιμα σε μορφή κάψουλας ή δισκίου, συχνά σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως CoQ10, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κ.α. Έχει μελετηθεί σε δόσεις που κυμαίνονται από 200–4.800 mg, αλλά τα περισσότερα συμπληρώματα συνιστούν 1.200–2.400 mg ημερησίως για βέλτιστα αποτελέσματα.

Ακόμη, ιδαίτερα σημαντικό αποτελεί η λήψη των συμπληρώματων διατροφής να αποτελεί επιπρόσθετη ενέργεια σε ένα υγιεινό και ισορροποιημένο τρόπο διατροφής και ζωής των ασθενών. 

Τα συμπληρώματα αυτά υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, πιθανότητα διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, πιθανότατα να παρουσιάσουν και τυχόν μειονεκτήματα.

Συνεπώς, είναι απαραίτητη η συνεννόηση με τον επαγγελματία υγείας (ιατρό ή κλινικό διαιτολόγο) πριν την λήψη του. 

 

 

Συντακτική ομάδα:

Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc candidate Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών—-
—-
Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών