Στο παρελθόν, η λέξη νηστεία δημιουργούσε εικόνες σχετικές με τη στέρηση, την έλλειψη διάφορων θρεπτικών συστατικών αλλά και τη πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η λέξη νηστεία αντιπροσωπεύει μια πιο βαθιά έννοια και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων ξεκινούν νηστεία. Είτε κάποιος, λοιπόν, ξεκινάει νηστεία κυρίως για θρησκευτικούς λόγους, είτε κάποιος άλλος θεωρεί ότι η περίοδος της νηστείας αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τα κύρια διατροφικά χαρακτηριστικά της νηστείας αποτελούν:——-
———————————————————————————————————————————————————————————————————————
  • η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας (https://eatsmart.gr/blog/kokkino-kreas-kai-o-rolos-tou-stin-kathimerini-mas-diatrofi/),  τα αυγά καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ταυτόχρονα,
  • η αύξηση κατανάλωσης των τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Συνεπώς, η νηστεία αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση. Η σύγχρονη καθημερινότητα και η πληθώρα τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων χρόνιων νοσημάτων. Αντιθέτως, τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νηστείας αποτελούν πλούσιες πηγές καλών λιπαρών οξέων, βιταμινών, φυτικών ινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Νηστεία: τα οφέλη και οι παγίδες για την υγεία του ανθρώπου

Οφέλη στην υγεία:

——————————————————————————————————————————————————————————————-

  • Η περίοδος της νηστείας αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία αποβολής των τοξινών του οργανισμού. Κατά συνέπεια, με λίγη προσοχή, ενισχύει επιπλέον και την απώλεια του σωματικού βάρους.
  • Η νηστεία αποτελεί μια ιδανική περίοδο πιθανής μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Αφού κατά τη διάρκεια της νηστείας, τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν κύριο μέρος της διατροφής.
  • Ακόμα, η περίοδος της νηστείας μειώνει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Λόγω του ότι, η νηστεία αυξάνει την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα όσπρια (αποτελούν και πηγή φυτικής πρωτεΐνης), τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα.
  • Επίσης, η κατανάλωση φυτικών ινών βελτιώνει και την γλυκαιμική απόκριση του οργανισμού καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα των σακχάρων του αίματος.
  • Επιπρόσθετα, βοηθάει στη μείωση των λιπιδίων του αίματος με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του ατόμου. Με αποτέλεσμα τη μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αλλά ταυτόχρονα και της ενίσχυσης της διατροφής σε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά όπως το αβοκάντο (https://eatsmart.gr/blog/avokanto-ofeli-gia-tin-ygeia-kai-pos-na-to-apolafseis/ ) και οι ξηροί καρποί .
Παγίδες:

————————————————————————————————————————————————————————————

  • Κυριότερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της νηστείας αποτελεί η έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Δώστε έμφαση στην επαρκή κατανάλωση πρωτεϊνης (όσπρια, θαλασσινά, μανιτάρια, ξηροί καρποί). Επίσης εισάγετε στη διατροφής σας πηγές σιδήρου όπως όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και θαλασσινά. Extra tip! Ενισχύστε την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου με τον συνδυασμό τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C (ντομάτα, λεμόνι, εσπεροειδή, μπρόκολο, ακτινίδιο, λαχανάκια βρυξελλών) . Τέλος, το ασβέστιο αποτελεί ακόμα ένα θρεπτικό συστατικό με έλλειψη κατά την περίοδο της νηστείας. Πηγές ασβεστίου αποτελούν τα αμύγδαλα, η σόγια, το μπρόκολο και τα δημητριακά ενισχυμένα με ασβέστιο.

  • Προσοχή στην υπέρμετρη κατανάλωση θερμίδων. Δεν οδηγούν σε κορεσμό και δεν προσφέρουν τη σωστή θρέψη στον οργανισμό. Δώστε έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης που οδηγούν σε κορεσμό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες.

Συμπερασματικά, η νηστεία αποτελεί μια ευκαιρία τροποποίησης των δυτικών διατροφικών συνηθειών και στοχεύει σε μία πιο Μεσογειακού τύπου διατροφή.

Ωστόσο, αποτελεί ταυτόχρονα περίοδο η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής, χωρίς την κατάλληλη προσοχή οδηγεί σε αύξηση βάρους αλλά και έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Συνεπώς, οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα καθώς και σε αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας.

Συμπερασματικά, μια σωστή διατροφική διαχείριση κατά την περίοδο της νηστείας, μέσω ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ενισχύει θετικά τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συντακτική ομάδα:

Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
—-
Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc candidate Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών