Η εποχή της αγκινάρας. Το λαχανικό που ομορφαίνει από μέσα προς τα έξω. Χρησιμοποιείτε ως βάση για αποτοξίνωση αλλά και για τη θεραπεία ήπατος με λίπος (λιπώδους διήθησης ήπατος). Περιέχει πολλές διαλυτές και αδιάλυτες φυτικέ ίνες και είναι πάμπλουτη σε αντιοξειδωτικά. Απολαύστε την στην εποχή της, μαγειρεμένη, αλλά και ωμή, Αν βρείτε άγρια, τιμήστε την καταναλώνοντας και την άκρη των φύλλων της.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Θερμίδες:  353 kcal
Υδατάνθρακες: 58.4 γρ
Φυτικές ίνες: 9 γρ

Πρωτεΐνες: 12.7 γρ
Λιπαρά: 9.6 γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 6 γρ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΜΕΡΙΔΕΣ

  • 1 κιλό αγκινάρες, καθαρισμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 κ.γ άνηθο
  • 500 γρ αγριόρυζο (1/2 -1/2)
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι, για τη γεύση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις αγκινάρες.
  2. Κόβουμε κάθε αγκινάρα σε 4-6 τεμάχια, ανάλογα με το μέγεθος της, σταυρωτά.
  3. Τεμαχίζουμε το κρεμμύδι.
  4. Ψιλοκόβουμε το άνηθο.
  5. Τοποθετούμε τις αγκινάρες, το κρεμμύδι, το άνηθο και λίγο λάδι σε ζεσταμένη ήδη κατσαρόλα.
  6. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό και το υπόλοιπο λάδι. Όταν έρθει σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 8-10 λεπτά.
  7. Στο μεταξύ, ξεπλένουμε το ρύζι. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα αφού έχει μαλακώσει η αγκινάρα, προσθέτουμε και 1 ½ κούπα νερό ακόμη.
  8. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα.
  9. Αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά όλα και σερβίρουμε.

Είναι νόστιμο ζεστό και κρύο!