Ένας διαφορετικός τρόπος να φτιάξεις καλαμάρια γεμιστά. Μία συνταγή πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη τόσο ζωικής όσο και φυτική προέλευσης μα πάνω απ’ όλα νοστιμιά και απίστευτη μυρωδιά! Ακόμη, το καλαμάρι γεμιστό αποτελεί ένα πιάτο τόσο για το Κυριακάτικο τραπέζι, για εκείνους που νηστεύουν ή απλά για εκείνους που αποτελούν λάτρεις των θαλασσινών. Επίσης, σε συνδυασμό με το πλιγούρι και το ριζόνι οσπρίων αποτελεί μία πηγή πολλών βιταμινών & ιχνοστοιχείων.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΑΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Θερμίδες: 516 kcal
Υδατάνθρακες: 29 γρ
(εκ των οποίων σάκχαρα 5 γρ)
Πρωτεΐνες: 54 γρ

Λιπαρά: 19 γρ
(εκ των οποίων κορεσμένα 3 γρ)
Φυτικές ίνες: 5 γρ
Αλάτι: 2,3 γρ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

  • 1 kg καλαμάρι
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • 1 πιπεριά φλωρίνης
  • 2-3 κ.σ μαϊντανό φρέσκο
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • πιπέρι και σκόνη σκόρδου κατά βούληση
  • 50γρ πλιγούρι
  • 50γρ ριζόνι οσπρίων
Kalamari gemisto

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

  1. Αρχικά, για το καλαμάρι γεμιστό, πλένετε καλά το καλαμάρι και το κόβετε τα πλοκάμια του. 
  2. Τα κρατάτε στο πλάι.
  3. Στη συνέχεια, καθαρίζετε και κόβετε το μαϊντανό και σε κύβους τα κολοκυθάκια και τη πιπεριά.
  4. Ύστερα, μουλιάζετε για 5 λεπτά το ριζόνι σε χλιαρό νερό.
  5. Έπειτα, σε ένα μπολ ανακατεύεται στο ριζόνι, το πλιγούρι, τα λαχανικά και ανακατεύετε. 
  6. Γεμίζετε τα καλαμάρια με τη γέμιση.
  7. Μετά, κλείνετε τα καλαμάρια με βάζοντας το κομμάτι από τα πλοκάμια τους με τα πλοκάμια προς τα μέσα. 
  8. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία οδοντογλυφίδα.
  9. Έπειτα, στρώνετε σε ένα ταψάκι στο φούρνο αλουμινόχαρτο και μεταφέρετε τα καλαμάρια.
  10. Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο.
  11. Στη συνέχεια, σκεπάζετε με άλλο ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 20-25 λεπτά.
  12. Στο ενδιάμεσο, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε λίγο απο το ζουμί του.
  13. Τα τελευταία 5 λεπτά αφήνουμε χωρίς το αλουμινόχαρτο έως ότου ροδίσει.