Τα μακαρόνια αποτελούν, εάν όχι το αγαπημένο φαγητό, σίγουρα μία από τις πρώτες επιλογές μικρών και μεγάλων. Συνδυασμένα με σάλτσα, κιμά, πέστο ή απλά με τυρί αποτελούν την πιο γρήγορη, εύκολη και νόστιμη λύση.

—–
Ακόμη, τα μακαρόνια ογκρατέν από αλεύρι οσπρίων ή αρακά, κιμά και τυρί συνδυάζουν στη γεύση τόσο τα “κλασσικά” μακαρόνια με κιμά, το παστίτσιο ενώ ταυτόχρον θυμίζουν και το περιζήτητο σουφλέ ζυμαρικών.

—-

Αρχικά, τα ζυμαρικά από όσπρια ή αρακά αποτελούν ιδανική επιλογή για παιδιά ή και ενήλικες που δεν τρώνε όσπρια. Επιπλέον, τα ζυμαρικά από όσπρια ή αρακά διαθέτουν περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνη όχι μόνο σε σύγκριση με τα λευκά ζυμαρικά αλλά ακόμα και σε σύγκριση με τα ολικής άλεσης. Επιπρόσθετα, αποτελούν ιδανική επιλογή για ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου καθώς δεν προκαλούν ενοχλήσεις στο έντερο, από ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς διαθέτουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη αλλά και από όσους επιθυμούν ένα πιο θρεπτικό τρόπο διατροφής.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Θερμίδες: 461 kcal
Υδατάνθρακες: 53 γρ
(εκ των οποίων σάκχαρα 4,4 γρ)
Πρωτεΐνες: 35 γρ

Λιπαρά: 11 γρ
(εκ των οποίων κορεσμένα 5 γρ)
Φυτικές ίνες: 3,5 γρ
Αλάτι: 0,9 γρ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΚΙΜΑ & ΤΥΡΙ

(5 ΜΕΡΙΔΕΣ)

  • 1 πακέτο ζυμαρικά από όσπρια ή αρακά
  • 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 100 γρ μοτσαρέλα
  • 100 γρ τυρί κίτρινο χαμηλών λιπαρών 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αρχικά, για τα μακαρόνια ογκρατέν με κιμά & τυρί, μαγειρεύετε τον κιμά κανονικά.
  2. Στη συνέχεια, βράζετε τα μακαρόνια από όσπρια ή αρακά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  3. Έπειτα, τοποθετείτε σε ένα πυρέξ λίγο κιμά στον πάτο και λίγο τυρί τριμμένο.
  4. Μετά, προσθέτετε τα μισά μακαρόνια οσπρίων ή αρακά.
  5. Στη συνέχεια, ξαναβάζετε μία μικρή στρώση κιμά και τυρί.
  6. Ύστερα, προσθέτετε τα υπόλοιπα μακαρόνια στο πυρέξ.
  7. Ακόμη, τοποθετείτε και τον υπόλοιπο κιμά και στη συνέχεια πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
  8. Τέλος, ψήνετε τα μακαρόνια ογκρατέν με κιμά στο φούρνο έως ότου λιώσει το τυρί στους 180 βαθμούς.