Ο μουσακάς αποτελεί κατεξοχήν φαγητό που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι.

Ο συνδυασμός των λαχανικών όπως η μελιτζάνα και το κολοκυθάκι μαζί με ροδέλες πατάτας, παντρεμένα με τον κιμά και από πάνω κρεμώδες μπεσαμέλ. Επομένως, πόσες φορές είπατε όχι στο συγκεκριμένο φαγητό επειδή ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής; Τι λέτε λοιπόν για έναν διαφορετικό και υγιεινό μουσακά με τυρί και γιαούρτι ενισχυμένο στη γέμιση με κόκκινη φακή;

Μία διαφορετική και πολύ θρεπτική συνταγή του κλασικού μουσακά. Ακόμη, με ψητά αντί για τηγανητά λαχανικά διαθέτει λιγότερα λιπαρά και ειδικότερα κορεσμένα.

Ταυτόχρονα, με την προσθήκη της φακής ενισχύει την ποσότητα των φυτικών ινών και φυτικής πρωτεΐνη. Καιρός να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό χωρίς ενοχές. Με την επιλογή των ψητών λαχανικών αντί τηγανιτών, καθώς και του τυριού μαζί με το γιαούρτι αντί για μπεσαμέλ, ο μουσακάς αυτόματα αποκτά μία πιο ελαφριά σύσταση και ταυτόχρονα λιγότερη προετοιμασία!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΑΚΑ

Θερμίδες: 417 kcal
Υδατάνθρακες: 37 γρ
(εκ των οποίων σάκχαρα 10 γρ)
Πρωτεΐνες: 22 γρ

Λιπαρά: 18 γρ
(εκ των οποίων κορεσμένα 4,5 γρ)
Φυτικές ίνες: 7,4 γρ
Αλάτι: 1,5 γρ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΑΚΑ

  • 4 πατάτες σε ροδέλες
  • 5-6 κολοκυθάκια
  • 3 μελιτζάνες
  • 1 κρεμμύδι
  • 6 – 7 κ.σ. σούπας συνολικά
  • 450 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 κ.σ ωμές κόκκινες φακές
  • 1 χάρτινο κουτί χυμό ντομάτας
  • Κανέλα, μπαχάρι, πάπρικα, κουρκουμά ή αλλα μπαχαρικά προτίμησης σας για τον κιμά
  • Αλάτι και Πιπέρι (με μέτρο)
  • 100γρ τριμμένο τυρί
  • 2 κ.σ γιαούρτι ανά μερίδα στο σερβίρισμα
Μουσακάς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αρχικά, για το μουσακά, πλένετε και κόβετε σε ροδέλες τα λαχανικά.
  2. Ύστερα, ψήνετε τα λαχανικά στο φούρνο αφού τα ραντίσετε με λίγο λάδι και αλατοπίπερο. 
  3. Στη συνέχεια, σοτάρετε τον κιμά στην κατσαρόλα έως ότου εξατμιστούν τα υγρά του.
  4. Έπειτα, μόλις σχεδόν εξατμιστεί το νερό ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι εώς ότου μαλακώσει.
  5. Μετά, αφού μαλακώσει και το κρεμμύδι ρίχνετε τα μπαχαρικά.
  6. Στη συνέχεια, προσθέτετε το χυμό ντομάτας και τις κόκκινες φακές και αφήνετε να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά.
  7. Τα τελευταία 10 λεπτά ρίχνετε και το υπόλοιπο λάδι. 
  8. Ταυτόχρονα, στρώνετε τα λαχανικά και από πάνω ρίχνετε τον κιμά.
  9. Ακόμη, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και εφόσον επιθυμείτε το ξαναβάζετε στο φούρνο για λίγα λεπτά εώς ότου λιώσει.
  10. Τέλος, σερβίρετε το μουσακά με 2 κ.σ γιαούρτι.