Θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Ακούμε καθημερινά για την παιδική παχυσαρκία στην Αμερική, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα! Περηφανευόμαστε για τη Μεογειακή μας διατροφή, αλλά πόσοι γονείς μπορούν να πουν με συνέπεια πως τα παιδά τους την ακολουθούν; Μετά το πρώτο παραλήρημα στα προβλήματα που προκαλεί το υπερβάλλον βάρος στα παιδιά, όπως αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο άρθρο, ας δούμε σημεία που μπορούμε να βελτιώσουμε αρχικά χωρίς να φτάνουμε στα άκρα. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για την Παιδική διατροφή;

  • Πρώτα βήματα για να βελτιώσουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας:
  1. Αλλάξτε πρώτα τις δικές σας συνήθειες: Αν εμείς οι ενήλικες δεν ακολουθούμε τις σωστές διατροφικές οδηγίες, δεν μπορούμε να έχουμε απάιτηση και από τα παιδιά μας να το κάνουν.
  2. Αγοράστε μόνο τροφές που είναι θρεπτικές. Όσες λιγότερες λιχουδιές υπάρχουν στο σπίτι τόσο λιγότερο θα τα τρώνε τα παιδιά σας. Οι λιχουδιές δεν είναι απαγορευμένες αλλά χρειάζονται μέτρο, το οποίο οφείλουμε να βάζουμε εμείς οι ενήλικες αλλά με «έξυπνο» τρόπο. Δεν πρέπει να τις απαγορεύετε, απλά μην τις αγοράζετε.
  3. Φτιάξτε το μενού της εβδομάδας μαζί με τα παιδιά σας.  Έτσι θα πετύχετε δύο βασικούς στόχους
    – θα οργανώσετε κι εσείς τα υλικά που θα χρειαστείτε
    – θα αρχίσετε να εμπλουτίζετε τις τροφές που θα καταναλώνουν τα παιδιά
  4. Σταματήστε να απαιτήτε από τα παιδιά σας να «καθαρίσουν» το πιάτο τους. Αφήστε τα να φάνε όσο μπορούν. Δεν πρέπει να το πιέζουμε να τρώνε περισσότερο, αφού πρέπει να μάθουν να «ακούνε» το σώμα τους και να συνειδητοποιούν τα όρια του κορεσμού.
  5. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά/νέκταρ. Είναι λογικό τα περισσότερα παιδιά να αγαπούν αυτές τις γεύσεις αφού είναι γλυκά. Αλλά τους προσθέτουν και άδειες θερμίδες, δηλαδή θερμίδες χωρίς βιταμίνες. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως η κατανάλωση αυτών αυξάνουν τις πιθανότητες για αύξηση βάρους.

 Ξεκινήστε με αυτές τις πρώτες συμβουλές και κάθε εβδομάδα θα παραθέτονται πρισσότερες για τα επόμενα βήματα