Οι διατροφικές προτιμήσεις διαμορφώνονται από την παιδική κιόλας ηλικία. Όσο μεγαλύτερη έκθεση έχει ένα παιδί σε κάποιο τρόφιμο τόσο πιο δεκτικό θα είναι στη μετέπειτα ένταξή του τροφίμου αυτού στη καθημερινότητά του. Πολλά είναι τα παιδιά που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους ομάδες τροφίμων (όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια) που είναι όμως πολύ σημαντικές για τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους. Πως θα πειστούν, όμως, οι μικροί μας φίλοι ότι γεύση και υγιεινή διατροφή πάνε μαζί;

to-paidi-mou-den-troei-ola-ta-fagita-ti-na-kano

Εύκολοι τρόποι για να εντάξετε στην διατροφή του παιδιού σας περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια:

  1. Ανακατέψτε τα λαχανικά μέσα σε φαγητά που αρέσουν ήδη στο παιδί σας. Φτιάξτε σπιτικές πίτσες με λαχανικά, σάλτσα λαχανικών για τα μακαρόνια ή ακόμα σούπες βελουτέ με διάφορα λαχανικά και έντονα χρώματα (πχ. κολοκυθόσουπα). Βρείτε τη συνταγή εδώ: https://eatsmart.gr/cooksmart/kolokythosoupa-veloute/
  1. Χρησιμοποιήστε ζυμαρικά από όσπρια (είτε εξ ολοκλήρου, είτε ανακατέψτε τα με άλλα ζυμαρικά ολικής άλεσης) και δημιουργείστε ένα πολύχρωμο πιάτο το οποίο θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους.
  1. Ανακατέψτε σε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια τριμμένα λαχανικά (πχ. καρότο, κολοκυθάκι, ντομάτα) ή όσπρια (πχ φακές) εκτός ότι θα δώσουν νοστιμιά στο πιάτο σας θα το ενισχύσουν με όλα τα θρεπτικά συστατικά.
  1. Φτιάξτε μπιφτέκια λαχανικών ή οσπρίων (πχ. ρεβιθοκεφτέδες) ενισχύοντας αμέσως με βιταμίνες το πιάτο του παιδιού σας. Μπορείτε να τα σερβίρετε ακόμη και σε ψωμάκια του μπέργκερ ή τορτίγιες ή και με «τηγανιτές» πατάτες φούρνου.
  1. Ποιος θα έλεγε όχι σε πατατάκια; Κόψτε λαχανικά σε μορφή στικ ή ροδέλας και ψήστε τα σε λαδόκολλα στο φούρνο. Σερβίρετε με ντιπ γιαουρτιού, μουστάρδας, κέτσαπ ή χούμους.
  1. Δημιουργείστε ένα διαφορετικό σουφλέ. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουνουπίδι ως βάση και να το ψήσετε στο φούρνο με διάφορα τυριά – γιαούρτι όπως θα κάνατε και με τα μακαρόνια.
  1. Ενσωματώστε φρούτα & λαχανικά σε χυμούς ή smoothies. Δημιουργείστε πολύχρωμα ροφήματα που θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά τόσο σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση. Βρείτε τη συνταγή εδώ https://eatsmart.gr/cooksmart/tropiko-smoudi-smoothie/
  1. Δοκιμάστε τη μους αβοκάντο με σοκολάτα και μπανάνα ή berries. Η σοκολατένια γεύση πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις μικρών αλλά και μεγάλων.
  1. Banana bread ή carrot cake; Δυο από τα πιο γνωστά κέικ που έχουν ως βάση φρούτα και λαχανικά. Αν όμως αυτά τα δύο συνδυαστούν τότε δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα. Βρείτε τη συνταγή εδώ https://eatsmart.gr/cooksmart/glyko-psomi-me-banana-kai-karoto/
  1. Μπισκότα με βάση τη φακή με κομματάκια σοκολάτας. Ένα εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και θρεπτικό σνακ.

Extra tip! Καταναλώστε και μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά φαγητά τα οποία δεν προτιμούν. Η διαδικασία της προετοιμασίας του γεύματος θα δώσει μεγαλύτερη εξοικείωση με τα τρόφιμα αυτά. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά όπως και όλοι θέλουν να αισθάνονται άνετα και να ευχαριστιούνται το φαγητό. Εξάλλου το φαγητό είναι και πρέπει να παραμένει απόλαυση!