Η παιδική διατροφή παραμένει πρόκληση για τους περισσότερους γονείς, για πολλούς λόγους. Οι βασικότεροι που αποτελούν και το κύριο χαρακτηριστικό των παρακάτω προτεινόμενων λύσεων είναι το γεγονός πως ενώ υπάρχει συνεχόμενη ενημέρωση από τους ειδικούς για τις υγιεινές και τις ανθιυγιεινές τροφές τα παιδιά δύσκολα τρώνε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, για παράδειγμα. Καλή λοιπόν η θεωρία αλλά τελικά πως θα «πείσουμε» τα παιδιά μας να φάνε αυτά που θα τα ωφελήσουν; Πως θα βελτιώσουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας;

Συνέχεια λοιπόν από το προηγούμενο άρθρο:

6. Μην ξεχνάτε τη σαλάτα. Τα λαχανικά αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφών (μαζί με τα φρούτα). Σερβίρεται λαχανικά με όλα τα γεύματα, ποικίλοντας τα, ακόμα και αν τα παιδιά αρνούνται να τα φάνε. Όσο πιο συχνά τα εμφανίζεται, τόσο αυξάνεται τις πιθανότητες να τα δοκιμάσουν.

7. Αποφύγετε τη έκφραση «Το παιδί μου δεν τρώει…». Μην αναφέρεται στις συζητήσεις σας, ποιες τροφές τα παιδιά σας δεν τρώνε. Όταν το ακούνε, επιβεβαιώνετε την άποψη τους με αποτέλσμα να αρνούνται ολοένα και περισσότερο να αλλάξουν γνώμη.

8. Προσπαθήστε να μην τα επιβραβεύεται με «αγαπημένες» ανθιυγιεινές τροφές. Πολλές φορές είναι εύκολο να πείσουμε τα παιδιά μας να κάνουν κάτι ή να δοκιμάσουν κάποια τροφή, για να φάνε αυτό που θέλουν μετά. Έτσι όμως «το κακό» φαγητό γίνεται ολοένα και πιο δελεαστικό αφού στο παιδί ταυτίζει με αυτό όχι μόνο τη γεύση αλλά και την επιβράβευση.

9. Δοκιμάστε να βάλεται μέτρο στα γλυκά αντί να τα απαγορεύεται. Σίγουρα τα περισσότερα δεν τους προσφέρουν θρεπτικά, παρά μόνο θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, αλλά έτσι αποφεύγεται τις πιθανότητες τα παιδιά σας να «πέφτουν με τα μούτρα» όταν τα βρουν. Είναι προτιμότερο να τρώνε 1 μικρό μετά από ένα θρεπτικό γεύμα πιο συχνά, παρά 1-2 μεγάλα την εβδομάδα.

10. Η ποσότητα μετράει σε μικρούς και μεγάλους. Σε ένα γευστικό, υψηλό σε ζάχαρη ή/και σε λιπαρά τροφή, είναι δύσκολο να σταματήσουμε αν δεν το μάθουμε από μικρή ηλικία. Βοηθήστε λοιπόν τα παδιά σας από νωρίς υιοθετώντας το μέτρο και στην ποσότητα.