Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί στο σούπερ μάρκετ ποιο είναι το πιο κατάλληλο προϊόν για σένα; Παράλληλα, πόσες φορές έχεις αγοράσει ένα προϊόν χωρίς όμως να έχεις κοιτάξει την ετικέτα του; Λοιπόν, έφτασε η ώρα να γυρίσεις τη συσκευασία!

Η διατροφική ετικέτα:

  • Περιέχει πληροφορίες σχετικά με το προϊόν
  • Βασίζεται σε δίαιτα 2000 θερμίδων

Κάθε διατροφική ετικέτα αναγράφει τα εξής στοιχεία: 

  1. Την ποσότητα που αποτελεί μία μερίδα σε γραμμάρια,
  2. Τις θερμίδες που αντιστοιχούν σε μία μερίδα αλλά και στα 100 γρ του προϊόντος
  3. Τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεϊνη, υδαντάνθρακες, λιπαρά, φυτικές ίνες)
  4. Το ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)
  5.  Βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία (πχ νάτριο)
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος Μερίδας: 1 κράκερ (10 γρ)

Μερίδα ανά Συσκευασία: περίπου 14

Θερμίδες ανά κράκερ 44 kcal
  10 γρ 100 γρ % ΣΗΠ
Λιπαρά 1,3 g 13 2%
Κορεσμένα Λιπαρά 0,6 g 6 g 3%
Πρωτεΐνες 1,2 g 11,5 g 2%
Aλάτι 0,07 g 0,73 g 1%
Υδατάνθρακες 6,7 g 66,5 g 3%
Εδώδιμες Ίνες 0,4 g 3,5 g
Σάκχαρα 0,5 g 4,5 g 1%
Χοληστερόλη
Vitamin A
Vitamin C

Τι πρέπει να ελέγχουμε καθώς διαβάζουμε τη διατροφική ετικέτα:

  • Οι θερμίδες από τα λιπαρά που αποδίδονται από μία μερίδα να μην ξεπερνούν το 30% των συνολικών θερμίδων.
  • Προτίμησε τρόφιμα που περιέχουν πάνω από 5 γρ φυτικών ινών. Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών στην υγιή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.
  • Τα τυχόν αλλεργιογόνα που μπορεί να περιέχει το τρόφιμο.
  • Την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, υδρογωνομένα λιπαρά (ή τρανς), σάκχαρα και νάτριο. Πολλά από αυτά μπορούν να αυξήσουν το κίνδυνο για ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Προτίμησε λοιπόν, τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5 γρ σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γρ και λιγότερο από 0,1 γρ (100 mg) νάτριο ή 0,3 γρ (300 mg) αλάτι ανά 100 γρ. (διάβασε σχετικά εδώ https://eatsmart.gr/blog/alati-mythoi-kai-alitheies-mia-berdemeni-istoria/)
  • Τις (κρυφές) πηγές ζάχαρης. Η ζάχαρη μπορεί να περιέχεται σε ένα προϊόν με αρκετές διαφορετικές ονομασίες σακχάρων όπως το ινβερτοσάκχαρο, οι μελάσες, το μερικώς υδρολυμένο άμυλο, η φρουκτόζη, το σιρόπι φρουκτόζης, η γλυκόζη, το σιρόπι γλυκόζης, η δεξτρόζη, και μαλτόζη. Η χρήση μελιού, ζάχαρης καρύδας, σιροπιού αγαύης ή χουρμά αντιστοιχεί εξίσου σε μορφή ζάχαρης. (διάβασε σχετικά εδώ https://eatsmart.gr/blog/zachari-pou-kryvetai-stin-diatrofi-sou/)