Μία συνταγή προσαρμοσμένη από μια άλλη μεσογειακή χώρα, την Ισπανία. Τα ρεβύθια με σπανάκι στη γάστρα αποκτούν μία διαφορετική, πιο γλυκιά γεύση που εκτός από το ανδαλουσιάνικο ταμπεραμέντο το σπανάκι προσθέτει, χρώμα, ίνες, σπιρτάδα αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία! Μία συνταγή πλούσια σε φυτοστερόλες, σε πολλά ιχνοστοιχεία, και στις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Κ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΓΙΑ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ
Θερμίδες: 357 kcal
Υδατάνθρακες: 41 γρ
Πρωτεΐνες: 15.2 γρ
Λιπαρά: 17 γρ
(10.5 μονοακόρεστα)
Φυτικές ίνες: 13 γρ
Φυτοστερόλη: 60 mg
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 1/2 κιλό ρεβύθια, αναποφλοίωτα
- 1 κιλό σπανάκι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο (5 κουταλιές σούπας)
- 1 κ.γ μουστάρδα πικάντικη κατά προτίμηση
- 1 κ.γ γλυκιά πάπρικα
- Λίγο αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουλιάστε τα ρεβύθια σε βαθιά λεκάνη με νερό και αφήστε για 12-15 ώρες.
- Πετάξτε το νερό πριν τα μαγειρέψετε.
- Πλύνετε καλά το σπανάκι και τεμαχίστε το σε μεγάλα κομμάτια.
- Προθερμάνετε το φούρνο στου 200 βαθμούς (πάνω-κάτω).
- Τοποθετήστε τα ρεβύθια σε γάστρα.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, το λάδι και τα μπαχαρικά, ανακατέψτε.
- Προσθέστε περίπου 1 ποτήρι νερό.
- Στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι αλλά μην το ανακατέψετε. Αφήστε το απλά από πάνω.
- Σκεπάστε τη γάστρα, βάλτε την στο φούρνο και αναμίξετε μετά από περίπου 30 λεπτά.
- Αφήστε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα ακόμα, ελέγχοντας κατά τη διάρκεια την ποσότητα υγρών. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό. Στο τέλος θα πρέπει να είναι μαλακά και καλά χυλωμένα.