Το χούμους αποτελεί μια παραδοσιακή συνταγή όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά και της Μεσογείου. Υγιεινό, νηστίσιμο μα πάνω από όλα νόστιμο. Επιπλέον, δοκιμάστε το σπιτικό χούμους, ώς συνοδευτικό ή ορεκτικό αλλά και ως σνακ αλειμμένο πάνω σε μία φέτα ψωμί ή ως υποκατάστο τυριού στις περιόδους νηστείας (διάβασε περισσότερα για την διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας εδώ). Στα αραβικά χούμους σημαίνει ρεβίθια. Επίσης, αποτελεί πηγή φυτικών ινών καθώς και φυτικής πρωτεϊνης ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μήπως ήρθε η ώρα να το εντάξεις και εσύ στη διατροφή σου;

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ ΣΠΙΤΙΚΟΥ ΧΟΥΜΟΥΣ

(15 ΓΡ)

Θερμίδες: 27 kcal
Υδατάνθρακες: 3 γρ

(εκ των οποίων σάκχαρα 1 γρ)
Πρωτεΐνες: 1 γρ

Λιπαρά: 1 γρ
(εκ των οποίων κορεσμένα 0 γρ)
Φυτικές ίνες: 1,0 γρ

Νάτριο: 3 mg

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΟΥΜΟΥΣ

  • 500 γρ ρεβίθια βρασμένα & καλά στραγγισμένα
  • 1/4 φλιτζάνι ταχίνι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 60 mL ζωμό λαχανικών bio
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. νερό (ή και περισσότερο αναλόγως πόσο αραιό το επιθυμείτε)
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
σπιτικό χούμους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΟΥΜΟΥΣ

  1. Αρχικά, αναμιγνύετε στο μίξερ τα ρεβίθια, εώς ότου σχηματιστεί ένας χυλός.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ταχίνι και το κύμινο.
  3. Έπειτα, προσθέτετε το ζωμό, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και όσο νερό.
  4. Ακόμη, προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε καλά.
  5. Τέλος, τοποθετείτε το μείγμα σε ένα βαζάκι και το αποθηκεύετε στο ψυγείο.

*Επίσης, χρησιμοποιείστε το χούμους αντί για τυρί πάνω σε ψωμί ή μέσα σε σαλάτες ή σαν συνοδευτικό με λαδερά φαγητά ή σαν αλειφή συνδυαστικά με κρεατικά. 

—-