Πήρες βάρος στις γιορτές; Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις και ας μην είναι Δευτέρα! Απέχεις μόνο 10 βήματα μακριά από το στόχο σου!

Βήμα 1ο: Η καλή μέρα από το πρωί ξεκινά

Άρχισε τη μέρα σου με ένα καλό πρωινό! Παραλείποντας το πρωινό σου μπορεί να καταλήξεις να τσιμπολογάς περισσότερο μέσα στην ημέρα επειδή θα αισθάνεσαι πεινασμένος. Αντιθέτως, ένα καλό πρωινό θα σου δώσει ενέργεια και θα σε απαλλάξει από τα κιλά των εορτών.

Βήμα 2ο: Αύξησε τα φρούτα και τα λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, χωρίς λιπαρά, είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και φυτικές ίνες οι οποίες θα σε κρατήσουν χορτάτο για περισσότερη ώρα.

Βήμα 3ο: Πες ναι στα προϊόντα ολικής άλεσης

Δεν είναι θέμα μόνο δίαιτας αλλά και θέμα υγείας! Όταν αλλάζεις τα λευκά μακαρόνια, ψωμί, κράκερ κ.α. με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης δεν σημαίνει ότι καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες. Το κλειδί στην πρόσληψη τους αποτελούν οι αυξημένες φυτικές ίνες. Αυτές συμμετέχουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, της ρύθμισης του σακχάρου και στην αίσθηση της πληρότητας. Συνεπώς, συμβάλλουν στην προσπάθεια σου να χάσεις τα κιλά των εορτών.

Βήμα 4ο: Μικρά και τακτικά γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων δεν ισοδυναμεί στην μεγαλύτερη απώλεια κιλών! Αντιθέτως, συμβάλλει στο να μην ελέγχεις την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις επειδή πεινάς. Επομένως, θα υποκύψεις ευκολότερα σε τυχόν γλυκούς πειρασμούς ή σε υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά σνακ.

Βήμα 5ο: Φτιάξε λίστα για το σούπερ μάρκετ & οργάνωσε τα γεύματα σου

Έτσι, ελέγχεις ποια τρόφιμα και σνακ θα αγοράσεις εκείνα με βάση το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου.

Βήμα 6ο: Ποιότητα vs ποσότητα

Οι θερμίδες δεν λένε πάντα την αλήθεια! Προτίμησε τρόφιμα χαμηλά σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπάρα (Δες εδώ για τις ετικέτες τροφίμων). Επέλεξε ρυζογκοφρέτες με ή χωρίς επικάλυψη, τορτίγιες ολικής, σπιτικά κέικ (βρες τη συνταγή εδώ), σπανακόπιτα ταψιού (βρες τη συνταγή εδώ), μπισκότα χωρίς ζάχαρη (βρες τη συνταγή εδώ), αλείμματα ξηρών καρπών μαζί με κράκερ ή φρούτα αντί για σφολιατοειδή, γλυκά και συσκευασμένα αλμυρά σνακ που μόνο θερμίδες θα σου προσφέρουν.

Βήμα 7ο: Το φαγητό είναι απόλαυση

Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς τις αγαπημένες σου γεύσεις καθώς η ένταξη τους σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα δεν θα εμποδίσει να χάσεις τα περιττά κιλά των εορτών. Αντιθέτως, θα συμβάλλει στο να μην εγκαταλείψεις τον στόχο σου!

Βήμα 8ο: Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ

Συχνά, στις γιορτές το αλκοόλ αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές του τραπεζιού με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης του. Ακόμη και αν προσέχεις αρκετά τη διατροφή σου, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε κρατήσει πίσω. (Δες περισσότερα εδώ)

Βήμα 9ο: Μήπως διψάς;

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την αίσθηση της δίψας με αυτή της πείνας. Επομένως, μήπως απλά αποζητάς ένα ποτήρι νερό;!

Βήμα 10ο: Αύξησε την δραστηριότητα σου!

Ανέβα από τα σκαλιά, πήγαινε για περπάτημα ή βάλε στην καθημερινότητα σου οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ευχαριστεί. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα ενισχύσει την προσπάθεια σου να χάσεις τα επιπλέον κιλά των εορτών αλλά και θα συμβάλλει σημαντικά στη συνολική σου ευεξία.