Το καλοκαίρι έφτασε και η θερμοκρασία ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Επιπλέον, η διάθεση μας είναι στα ύψη και οι βουτιές στη θάλασσα έχουν ήδη ξεκινήσει. Παρ’όλα αυτά, η υψηλή θερμοκρασία δεν πρέπει να μειώνει την ενέργειά σου! Συνεπώς, μικρά και ελαφριά σνακ για την παραλία θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να αδράξεις την κάθε στιγμή του καλοκαιριού.

Μερικές προτάσεις για γρήγορα και εύκολα σνακ για την παραλία:

Στικς λαχανικών

Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Επίσης, τα λαχανικά αποτελούν μια φανταστική επιλογή σνακ για την παραλία όχι μόνο επειδή αποτελούν μία πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών, αλλά και επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού, προσφέροντας νερό και ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην περαιτέρω ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, ιδανικοί συνδυασμοί για τα λαχανικών αποτελούν το τυρί, το γιαούρτι ή το χούμους δημιουργώντας το πιο δροσερό και χορταστικό σνακ για την παραλία. Συνεπώς, καλύπτουν έτσι και μέρος της πρωτεΐνης που χρειάζεσαι!!

Φρέσκα φρούτα

Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που θα σου χαρίσουν εκτός από την ενέργεια για το κολύμπι και τα water sports, ένα λαμπερό δέρμα αφού θα σε ενυδατώσουν και θα σου προσφέρουν πληθώρα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Ακόμη, μην ξεχνάς! Όσο περισσότερο χρώμα έχει η διατροφή σου τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνει.

Αποξηραμέρα φρούτα

Μια εύκολη λύση αν θέλεις να έχεις πάντα κάτι γλυκό στη τσάντα σου που θα σε κρατήσει χορτάτο. Επιπλέον, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σνακ για την παραλία όταν συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς. Ιδανικός συνδυασμός αν δεν θέλεις να κουβαλάς πολλά πράγματα μαζί σου!

Απολαυστικά και εύκολα σνακ για την παραλία

Ξηροί καρποί ή σπόροι

Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας αλλά και πολλών ευεργετικών συστατικών για την υγεία του οργανισμού. Για παράδειγμα, ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Κράκερ ολικής ή ρυζογκοφρέτες ή κριτσίνια ολικής άλεσης

Πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών και ενέργειας. Συνδύασέ τα ως σνακ για την παραλία με τυρί και φρούτα ή λαχανικά.

Μπάρες δημητριακών

Πλούσια πηγή φυτικών ινών και ενέργειας. Προσοχή όμως στις τυποποιημένες μπάρες που μπορεί να είναι πλούσιες σε ζάχαρη!

Παστέλι

Η ελληνική μπάρα δημητριακών, ενα σνακ που θα σου προσφέρει ενέργεια, πρωτείνη, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Σπιτικά μπισκότα βρώμης ή φακής 

Ένα εύκολο και απολαυστικό σνακ για την παραλία πλούσιο σε φυτικές ίνες. Συνδύασε τα με ξηρούς καρπούς για ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό. 

Τορτίγια ή κουλούρι με γιαούρτι με γέμιση αβοκάντο, τυρί, καρότο και μαρούλι ή σπανακόπιτα

Έκρηξη ενέργειας αλλά και γρήγορος κορεσμός λόγω των πολλών φυτικών ινών και καλών λιπαρών που περιέχουν.

Νερό

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Το νερό πρέπει να αποτελεί τη βασικότερη επιλογή στην καθημερινότητα σου και ακόμα περισσότερο στη παραλία όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ο κίνδυνος για αφυδάτωση πιο εύκολος. Συνεπώς, πες ΝΑΙ σε νερό, φυσικούς χυμούς, τσάι και καφέ- ιδανικά χωρίς ζάχαρη- ενώ πες ΟΧΙ σε ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη και αλκοόλ καθώς αυτά θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, μπορεί η παραπάνω επιλογές να είναι υγιεινές και να σου προσφέρουν τόσο θρεπτικά συστατικά αλλά και ενέργεια αλλά είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε προσοχή στις ποσότητες. Μια επιλογή που είναι υγιεινή δεν παύει να έχει θερμίδες.

Συντακτική ομάδα:

Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
—-
Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc candidate Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών