Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι αφιερωμένες στην οικογένεια, τη ξεγνοιασιά και την χαλάρωση. Τι πιο ιδανικό λοιπόν από ένα οικογενειακό τραπέζι γεμάτο γέλια, αγάπη και φυσικά φαγητό. Τι μπορώ λοιπόν να φάω τις ημέρες των Χριστουγέννων; Επιλέγετε να φάτε σε ένα ωραίο εστιατόριο, είτε σε κάποιο σπίτι, φροντίστε να διασκεδάσετε, χωρίς τύψεις. Οι «πειρασμοί» των Χριστουγέννων είναι πολλοί αλλά αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει. Παρακάτω θα βρείτε έξυπνους τρόπους ώστε να απολαύσετε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς να χαλάσατε το πρόγραμμα διατροφής σας.

Ακούστε το σώμα σας!

Προσπαθήστε να τρώτε αργά για να ξεχωρίσετε τη πείνα από τη λαιμαργία. Έτσι, θα απολαύσετε τις αγαπημένες σας γεύσεις χωρίς να νιώθετε τύψεις για το αν θα ανέβει το νούμερο της ζυγαριά σας. Προσπαθήστε να παραμείνετε στο ένα πιάτο φαγητό και να το συνοδεύετε με σαλάτα.

Extra tip! Καταναλώνοντας όλες τις θερμίδες/γεύματα της ημέρας μαζεμένα, ο οργανισμός θα τα αποθηκεύσει σαν λίπος. Προσπαθήστε να τηρήσετε τα μικρά γεύματα.

Μην μένετε νηστικοί  

Συχνά πριν από μεγάλα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να μείνουν νηστικοί ώστε να γλιτώσουν θερμίδες και να είναι «ελεύθεροι» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα ακολουθήσει. Αντιθέτως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάσετε πεινασμένοι και να μην μπορέσετε να έχετε τον έλεγχο στη ποσότητα. Συνεπώς, θα πάρετε πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι αν τρώγατε ένα ελαφρύ γεύμα.

Εάν έχετε να πάτε σε τραπέζι το βράδυ, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ελαφρύ μεσημεριανό πχ. μια σαλάτα ή κάποια σούπα λαχανικών (π.χ μανιταρόσουπα, βρείτε τη συνταγή εδώhttps://eatsmart.gr/cooksmart/manitarosoupa/) ή ακόμα γιαούρτι με κάποιο φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς. Εάν η έξοδός σας είναι το μεσημέρι τότε καταναλώστε το πρωινό γεύμα ή και το σνακ σας, όπως συνήθως. Αυτά τα μικρά γεύματα θα σας βοηθήσουν να μείνετε χορτάτοι και να είστε λιγότερο επιρρεπής στο να κάνετε υπερβολές.

Ορεκτικό..

Το τραπέζι τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι γεμάτο με λαχταριστά πιάτα. Δοκιμάστε ορεκτικά όπως σούπες λαχανικών (βρείτε τη συνταγή εδώ: https://eatsmart.gr/cooksmart/kolokythosoupa-veloute/, χορτόπιτες (βρείτε τη συνταγή εδώ: https://eatsmart.gr/cooksmart/spanakopita-strifti/) και σαλάτες με όσπρια (βρείτε τη συνταγή εδώ https://eatsmart.gr/cooksmart/fasolia-salata-me-solomo/). Προσπαθήστε να αποφύγετε τα έτοιμα ντρέσινγκ στις σαλάτες και δημιουργήστε σπιτικά ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, λευκό ξύδι, χυμό λεμόνι, πορτοκάλι ή ρόδι, μπαλσάμικο, μουστάρδα ή ακόμα και γιαούρτι.

Κυρίως Γεύμα..

Η γεμιστή γαλοπούλα αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό γεύμα των Χριστουγεννιάτικων τραπεζιών. Είναι χαμηλή σε λιπαρά και ενέργεια και αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Αλλά τι γίνεται με την ασφάλεια; Η γαλοπούλα και γενικά τα πουλερικά πρέπει να επεξεργαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε ναι μεν να είναι νόστιμα αλλά και ασφαλή. Η γέμιση έρχεται σε άμεση επαφή με το ωμό πουλερικό και όσο καλά και αν ψηθεί στο εξωτερικό λόγω του όγκου της γέμισης μπορεί να μην ψηθεί σωστά στο εσωτερικό του. Ακόμα η γέμιση απορροφά αρκετή ποσότητα του λίπους. Γι’ αυτούς τους δυο λόγους προτιμήστε να μαγειρέψετε ξεχωριστά τη γαλοπούλα από τη γέμιση. Μπορείτε να ψήσετε τη γαλοπούλα ολόκληρη στο φούρνο, και ύστερα να την φάτε αφαιρώντας την πέτσα και το ορατό λίπος.

Extra tip! Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά. Επιλέξτε βραστά, ψητά ή ωμά σε σαλάτες σε συνδυασμό με το κυρίως γεύμα σας. Γεμίστε τη γαλοπούλας με λαχανικά ενισχύοντας το πιάτο σας με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Αυτές θα συμβάλλουν στην γρηγορότερη αίσθηση του κορεσμού. Και άλλωστε όσο πιο πολλά χρώματα τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά λαμβάνετε.

Επιδόρπιο..

Σίγουρα εάν μια λέξη θα μπορούσε να μας θυμίσει Χριστούγεννα αυτή είναι τα γλυκά. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν τους πρωταγωνιστές των ημερών. Δεν χρειάζεται λοιπόν να  απαγορεύσετε στον εαυτό σας να απολαύσει κάποιο γλυκό.  Προτιμήστε τα μελομακάρονα που στη βάση τους χαρακτηρίζει το ελαιόλαδο, το μέλι και τα καρύδια. Σε αντίθεση, οι κουραμπιέδες περιέχουν άχνη ζάχαρη και βούτυρο, γεγονός που τους κάνει πιο πλούσιους σε κορεσμένα λιπαρά. Ακόμη πάντα υπάρχει θέση για νέες γέυσεις που θα εντυπωσιάσουν σίγουρα όλους τους καλεσμένους σας! Δοκιμάστε να φτιάξετε επιδόρπια με βάση τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη κ.α. όπως: Apple Crumble με κράνα και καρυδόψιχα (βρείτε τη συνταγή εδώ https://eatsmart.gr/cooksmart/apple-crumble-me-krana-kai-karydopsicha/) ή κεράσματα όπως μηλοπιτάκια (βρείτε τη συνταγή εδώ: https://eatsmart.gr/cooksmart/milopitakia/) ή μπισκότα βρώμης (βρείτε τη συνταγή εδώ: https://eatsmart.gr/cooksmart/biskota-me-kommatakia-sokolatas-kai-vromi/ )

Και από ποτό;

Εάν επιλέξετε να πιείτε κάποιο αλκοολούχο ποτό, θυμηθείτε παν μέτρον άριστον. Τα ποτά υψηλού βαθμού αναμιγνύονται συνήθως με διάφορους χυμούς (φρουτοποτά) και αναψυκτικά. Έτσι αυξάνεται η θερμιδική τους αξία και λόγω της γλυκιάς τους γεύσης καταναλώνονται γρηγορότερα και σε  μεγαλύτερη ποσότητα. Προτιμήστε την κατανάλωση κρασιού, το οποίο ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φαινολικά οξέα. Τέλος, προσπαθήστε να καταναλώνετε ενδιάμεσα και νερό καθώς το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση.

(διαβάστε περισσότερα εδώ: https://eatsmart.gr/blog/alkool-mythoi-kai-alitheies/ )